Ekonomi

Nordeachef åtalas för grovt insiderbrott

Nordeachefen och fem andra åtalas för insiderbrott.
En chef inom Nordea är en av sex personer som idag blir åtalade för inblandning i ett ärende om misstänkta grova insiderbrott. Det var under februari i år som Nordeachefen blev häktad och misstänkt för insiderbrott, rapporterade Dagens Juridik. Mannen var då en av totalt fem misstänka. Enligt åklagaren Pontus Hamilton ska storbanschefen ha missbrukat sin yrkesroll och läckt viktig information. Nu åtalas Nordeachefen med misstankar om grovt insiderbrott, skriver Fria Tider. Den misstänkta brottsligheten ska ha skett under 2016–2020 under sex olika tillfällen. Han ska ha delat med sig av insiderinformation om aktier till en kamrat, denna kamrat ska sedan ha handlat utifrån den informationen samtidigt som den övriga marknaden inte visste om detta. Kamraten ska också ha delat den känsliga informationen informationen vidare till sin familj. I åtalet står Nordeachefen och hans kamrat som huvudmisstänkta i ärendet men fyra andra personer är också åtalade. – Brottsligheten kan anses som allvarlig då den har skett systematiskt över flera års tid och med tanke på den bankanställdes särskilda ställning. Han har varit uppsatt i insiderförteckningar vid samtliga åtalade affärer, vilket innebär att han varit i högsta grad inblandad i transaktionerna, säger förundersökningsledare och kammaråklagare Pontus Hamilton på Ekobrottsmyndighetens finansmarknadskammare i ett pressmeddelande. Pontus Hamilton säger att tingsrätten kommer att yrka på att förverka 2,5 miljoner kronor som utbyte av brott.   Sofie Persson sofie.persson@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!