Nordeachef åtalas för grovt insiderbrott

publicerad 1 april 2021
- av Sofie Persson
Nordeachefen och fem andra åtalas för insiderbrott.

En chef inom Nordea är en av sex personer som idag blir åtalade för inblandning i ett ärende om misstänkta grova insiderbrott.

Det var under februari i år som Nordeachefen blev häktad och misstänkt för insiderbrott, rapporterade Dagens Juridik. Mannen var då en av totalt fem misstänka. Enligt åklagaren Pontus Hamilton ska storbankschefen ha missbrukat sin yrkesroll och läckt viktig information.

Nu åtalas Nordeachefen med misstankar om grovt insiderbrott, skriver Fria Tider. Den misstänkta brottsligheten ska ha skett under 2016–2020 vid sex olika tillfällen. Han ska ha delat med sig av insiderinformation om aktier till en kamrat, denna kamrat ska sedan ha handlat utifrån den informationen samtidigt som den övriga marknaden inte visste om detta.

Kamraten ska också ha delat den känsliga informationen informationen vidare till sin familj. I åtalet står Nordeachefen och hans kamrat som huvudmisstänkta i ärendet men fyra andra personer är också åtalade.

Brottsligheten kan anses som allvarlig då den har skett systematiskt över flera års tid och med tanke på den bankanställdes särskilda ställning. Han har varit uppsatt i insiderförteckningar vid samtliga åtalade affärer, vilket innebär att han varit i högsta grad inblandad i transaktionerna, säger förundersökningsledare och kammaråklagare Pontus Hamilton på Ekobrottsmyndighetens finansmarknadskammare i ett pressmeddelande.

Pontus Hamilton säger att tingsrätten kommer att yrka på att förverka 2,5 miljoner kronor som utbyte av brott.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!