Den förda coronapolitiken orsakar BNP-förluster för den internationella turistnäringen på över 4000 miljarder dollar under 2020 och 2021 och det är de omfattande reserestriktionerna som drabbar branschen hårdast.
Omni Ekonomi skriver att det handlar om BNP-förluster på över fyra biljoner dollar under detta och föregående år och bara under förra året tappade turistnäringen omkring 2 400 miljarder dollar. En liknande kraftig nedgång förväntas även under detta året och det är oklart när en återgång i ekonomin faktiskt är att vänta.
UNCTAD, FN:s organ för handel och utveckling, hävdar att det ”till största delen” är de omfattande massvaccineringsprogrammen av världens befolkning som kan leda till att ekonomin återhämtas – detta trots att det inte är viruset som sådant utan reserestriktioner, repressiva åtgärder och nedstängningar som idag omöjliggör turistande i många länder.
”Världen behöver en global vaccinationsansträngning som skyddar arbetare, dämpar de allvarliga sociala effekterna och lägger grunden för strategiska beslut om turismen, med hänsyn taget till strukturella förändringar”, skriver UNCTAD.
Noterbart är att länder som Frankrike, Tyskland, Schweiz, USA och Storbritannien ser ut att klara sig bättre ekonomiskt än nationer i Sydeuropa och andra delar av världen.
Först 2023 ”eller senare” förväntas turismen ha återgått till de normala nivåer som var innan nedstängningspolitiken påbörjades och utöver viruset så är det de omfattande reserestriktionerna och försämrad privatekonomi för resenärerna som sätter käppar i hjulet.
Idag är det i stort sett omöjligt att resa till och besöka ett stort antal länder om man av olika skäl inte vill vaccinera sig och även om man går med på att injiceras med de kontroversiella vaccinen och kan bevisa att man gjort detta så väntar ofta omfattande begränsningar i form av social distansering, masktvång och andra åtgärder som gör det krångligt och obekvämt för turister att resa.