Multinationella företag vill inte uppge skatter

publicerad 10 juni 2013

Multinationella företags skatteflykt är ett stort hot mot hållbar utveckling i utvecklingsländer. Enbart Zambia förlorar varje år sex miljarder kronor på skatteflykt.

Swedwatch har undersökt Sandvik, Atlas Copco, SKF och Erics­son som alla är aktiva i landet och funnit att ingen information om verksamheten finns med i bolagens årsredovisningar, och inget av bolagen vill uppge siffror om vinst och skatteinbetalningar i specifika länder, skriver Diakonia i ett pressmeddelande.

Olovliga finansiella flöden, inklusive skatteflykt, beräknas ha kostat utvecklingsländerna sex gånger mer än vad de fick i bidrag under perioden 2001-2010 skriver Diakonia.

 Vi förväntar oss nu att den svenska regeringen börjar verka för en mer omfattande land-för-land- rapportering för att öka insynen i företags verksamhet i utvecklingsländer. Swedwatchs rapport visar att insynen är väldigt begränsad och mer transparens skulle gynna organisationer som vill utkräva ansvar av företag och regeringar, säger Carl-Henrik Jacobsson, policyrådgivare på Diakonia som är medlems­organisation i Swedwatch och står bakom rapporten.

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.