Multinationella företag vill inte uppge skatter

publicerad 10 juni 2013

Multinationella företags skatteflykt är ett stort hot mot hållbar utveckling i utvecklingsländer. Enbart Zambia förlorar varje år sex miljarder kronor på skatteflykt.

Swedwatch har undersökt Sandvik, Atlas Copco, SKF och Erics­son som alla är aktiva i landet och funnit att ingen information om verksamheten finns med i bolagens årsredovisningar, och inget av bolagen vill uppge siffror om vinst och skatteinbetalningar i specifika länder, skriver Diakonia i ett pressmeddelande.

Olovliga finansiella flöden, inklusive skatteflykt, beräknas ha kostat utvecklingsländerna sex gånger mer än vad de fick i bidrag under perioden 2001-2010 skriver Diakonia.

 Vi förväntar oss nu att den svenska regeringen börjar verka för en mer omfattande land-för-land- rapportering för att öka insynen i företags verksamhet i utvecklingsländer. Swedwatchs rapport visar att insynen är väldigt begränsad och mer transparens skulle gynna organisationer som vill utkräva ansvar av företag och regeringar, säger Carl-Henrik Jacobsson, policyrådgivare på Diakonia som är medlems­organisation i Swedwatch och står bakom rapporten.

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!