MP-förslag: Inför EU-skatt

publicerad 13 maj 2014

I Miljöpartiets valmanifest kan man läsa att partiet vill att EU ska ta ut en gemensam skatt vid finansiella transaktioner. Men förslaget möter hård kritik från vänstern.

MP:s förslag skulle göra att intäkterna från EU-skatten används till så kallade gröna investeringar. Samtidigt ska EU få fatta beslut om hur intäkterna ska användas för syftet.

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt är däremot orolig att förslaget kan innebära att EU görs om till ett slags ”Europas förenta stater”.

– Jag är förvånad över Miljöpartiets utspel. Att ge EU rätten att ta in skatt, det är ett stort steg på vägen att omvandla EU till en statsbildning. Det är EU-federalisternas önskedröm att EU ska få en sorts beskattningsrätt, säger Sjöstedt till Ekot.

MP motiverar sitt förslag med att de kommer vara fritt för varje medlemsland att välja om man vill delta i den EU-gemensamma skatten eller inte.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.