Val 2014

MP-förslag: Inför EU-skatt

I Miljöpartiets valmanifest kan man läsa att partiet vill att EU ska ta ut en gemensam skatt vid finansiella transaktioner. Men förslaget möter hård kritik från vänstern.

MP:s förslag skulle göra att intäkterna från EU-skatten används till så kallade gröna investeringar. Samtidigt ska EU få fatta beslut om hur intäkterna ska användas för syftet.
Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt är däremot orolig att förslaget kan innebära att EU görs om till ett slags “Europas förenta stater”.

– Jag är förvånad över Miljöpartiets utspel. Att ge EU rätten att ta in skatt, det är ett stort steg på vägen att omvandla EU till en statsbildning. Det är EU-federalisternas önskedröm att EU ska få en sorts beskattningsrätt, säger Sjöstedt till Ekot.

MP motiverar sitt förslag med att de kommer vara fritt för varje medlemsland att välja om man vill delta i den EU-gemensamma skatten eller inte.

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!