Mittmedia på fallrepet – kräver ökat statligt stöd

publicerad 25 augusti 2016
Mittmediaägda Vestmanlands läns tidnings huvudkontor i Västerås

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Tidningskoncernen Mittmedia annonserade nyligen att man kan tvingas göra sig av med tre fjärdedelar av alla journalister och göra om alla tidningar till gratistidningar. Nu vänder sig Mittmedia till kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) för att äska pengar.

Mittmedia är en av Sveriges mest inflytelserika tidningskoncerner som äger lokaltidningar som Nerikes Allehanda, Vestmanlands Läns Tidning, Örnsköldviks Allehanda, Sundsvalls Tidning, Gefle Dagblad och Arbetarbladet.

Liksom övrig etablissemangsmedia har man tvingats till nedskärningar under de senaste åren för att verksamheten ska gå runt. Nu är situationen allvarligare än någonsin. Ett förslag som presenterades i förra veckan av Mittmedias styrelse innebär att man skulle säga upp tre fjärdedelar av alla journalister, 422 av 555 tjänster, samt göra om tidningarna till gratistidningar.

Nu har Jan Friedman, styrelseordförande i Mittmedia, i ett öppet brev i Dagens Nyheter äskat statligt stöd från kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke. Bland annat vill Friedman att regeringen tar en del av pengarna som går till public service och istället ger till krisande lokaltidningar.

“Ett sätt att hantera detta på lokal nivå skulle kunna vara att öka samverkan mellan de privata och statliga bolagen och på olika sätt och till och med överväga att det lokala medieföretaget gavs i uppdrag att “på entreprenad” utföra hela eller delar av det arbete som i dag de regionala och lokala public service-bolagen själva utför”, skriver Jan Friedman.

Alice Bah Kuhnke har tidigare i Dagens Nyheter sagt att hon sover dåligt om nätterna på grund av mediernas kris.

En som är starkt kritisk till Jan Friedman och Mittmedia är den förre TV4-chefen Jan Scherman, som på Aftonbladets kultursida anklagar Friedman för att ha författat ett tiggarbrev till Alice Bah Kuhnke..

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!