Miljardförlikning för Morgan Stanley

publicerad 5 februari 2014

Banken Morgan Stanley har kommit överens med amerikanska myndigheter om att betala en förlikning på 1,25 miljarder dollar, rapporterar flera medier.

I samband med finanskrisen 2008 uppdagades det att Morgan Stanley ha sålt dåliga bolånebaserade värdepapper till bolåneinstituten Fannie Mae och Freddie Mac.

När bolånebubblan sprack visade sig värdepapperna vara bristfälliga och Fannie Mae och Freddie Mac fick räddas av de amerikanska skattebetalarna genom så kallade “bail-outs”.

Förlikningens värde motsvar över åtta miljarder kronor. Pengarna ska gå till Federal Housing Finance Agency (FHFA), som är den tillsynsmyndighet som övervakar Fannie Mae och Freddie Mac, skriver tidningen Businessweek.

I oktober förra året tvingades en annan storbank, JP Morgan Chase, till en förlikning i samma härva. Förlikningens värde uppgick till 13 miljarder dollar vilket gjorde den till den största förlikningen någonsin i USA. Även Deutche Bank betalade i december i fjol 1,9 miljarder dollar för sin inblandning i härvan.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!