Migrationsverket ersätter inte Tranås kommun för migrationskostnader

publicerad 4 juli 2019

Migrationsverket ersätter inte Tranås kommun med 15 miljoner kronor för kommunens ökade kostnader och extra utgifter som uppstått i samband med omhändertagandet av nyanlända. Tranås kommun riskerar även att bli av med ytterligare 10 miljoner kronor som kommunen har räknat i ersättning från Migrationsverket. Migrationsverket anger förändrad praxis och brist på medel som motiv för att inte ersätta Tranås kommun.

Tranås kommun uppvaktar regeringen med krav på att staten genom Migrationsverket ska ersätta kommunen för de extra utgifter och ökade kostnader som kommunen fått att hantera i samband med mottagande av nyanlända. Migrationsverket har under 2018 och första halvåret 2019 ersatt Tranås kommun med 100 miljoner kronor, men det ska enligt kommunen saknas 15 miljoner kronor. Det handlar om ersättning för ökade kostnader i skolan som Migrationsverket nu inte vill ersätta.

Migrationsverket ska enligt Tranås kommun motivera den indragna ersättningen med en förändrad praxis samt en brist på medel för att kunna ersätta Tranås och andra kommuner. Utöver den indragna ersättningen på 15 miljoner kronor riskerar Tranås kommun att bli utan ytterligare 10 miljoner, som man har kalkylerat med.

Från kommunens sida anser man att staten med en ny praxis för Migrationsverket nu skjuter över en allt större del av kostnaderna för migrationen på kommunen. Detta kommer att drabba alla kommuner i landet med en försämrad kommunal service som en konsekvens konstaterar man från Tranås kommuns sida.

Politikerna i Tranås har kommunicerat dessa brister med regeringen. Man vill från kommunens sida att staten hedrar tidigare överenskommelser, och står för de extra utgifter och ökade kostnaderna som uppkommit.

 

Fredrik Antonsson/NB Nyhetsbyrån
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.