Microsoft köper upp Nokias mobilenhet

publicerad 3 september 2013

IT-jätten Microsoft har köpt Nokias mobiltelefontillverkning för 5,44 miljarder euro, motsvarande 47 miljarder kronor, rapporterar flera medier.

Nokia var världens största mobiltillverkare fram till 2012, men har fått se sig omsprugna av sydkoreanska Samsung det senaste året. Microsofts köp fick Nokias aktie att tokrusa 47 procent när börsen öppnade på tisdagsmorgonen, skriver nyhetsbyrån AFP.

– Med engagemanget och resurserna från Microsoft kan vi ta Nokias enheter och service framåt, vi kan nu förverkliga den fulla potentialen i Windows-ekosystemet, säger Microsofts vd Steve Ballmer och Nokias dito Stephen Elop i ett gemensamt uttalande.

Enligt många var affären väntad. En av de som inte blev överraskad av Microsofts köp av Nokia var Ikka Rauvola, börsanalytiker vid Danske Bank Market

Det har gått rykten. Vi såg i juni och juli att Microsoftanställda besökte Finland, och nu händer det här, säger Rauvola till finska Yle.

32 000 Nokiaanställda, varav 4 700 stationerade i Finland, går till Microsoft i samband med affären, skriver TT. Affären väntas bli klar tills det första kvartalet 2014. Först måste Nokias aktieägare godkänna Microsofts köp, enligt USA Today.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.