Datorspelarnas mardröm – Microsoft förvärvar Activision Blizzard

publicerad 19 januari 2022
- av Markus Andersson

Techjätten Microsoft köper upp Activision Blizzard. Prislappen väntas gå på 623 miljarder kronor och affären är därmed den största inom spelindustrin någonsin. Beskedet kommer dock som en mardröm för många inbitna spelare då Microsofts rykte är miserabelt och man befarar nu att de omåttligt populära Diablo, Warcraft och Starcraft-serierna riskerar att fördärvas efter uppköpet.

Microsoft har de senaste åren visat ett större intresse för spelindustrin. 2014 köpte it-bolaget upp Mojang, som är mest känt för sitt framgångsrika spel Minecraft, för 17,8 miljarder kronor. Förra året köpte man även Bethesda Softworks för cirka 66 miljarder kronor.

Nu har techjätten tagit ännu ett steg in i spelvärlden när de planerar att köpa upp spelbolaget Activision Blizzard, som bland annat står bakom Call of Duty och World of Warcraft. Budet ligger på närmare 623 miljarder kronor, meddelar Microsoft i ett pressmeddelande.


Annonser:


Förvärvet av spelbolaget är Microsofts största hittills, följt av köpet av Linkedin som gjordes 2016 för 238 miljarder kronor. Det uppges även vara den största affären inom spelindustrin någonsin.

Spel är den mest dynamiska och spännande kategorin inom underhållning på alla plattformar idag och kommer att spela en nyckelroll i utvecklingen av metaverse-plattformar, säger Satya Nadella, vd för techjätten.

När transaktionen är klar kommer Microsoft att vara världens tredje största spelbolag sett till intäkter, bakom Tencent och Sony.

Förvärvet bidrar till kraftigt ökad ägarkoncentration på spelmarknaden och Microsofts fientlighet mot öppna lösningar, öppen källkod och allmän klåfingrighet kring projekt de förvärvat gör att många befarar att köpet får stora negativa konsekvenser på sikt för spelfans världen över.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.