Michael Wolf frias från misstanke om insiderbrott

publicerad 20 april 2016
Swedbanks sparkade VD Michael Wolf har utretts för insiderbrott

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


19 730 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Till allas förvåning fick Swedbanks framgångsrike VD Michael Wolf sparken från jobbet i början av året. Nu lägger Ekobrottsmyndigheten ned Swedbanks anmälan om att den sparkade bank-VDn skulle ha gjort sig skyldig till insiderbrott när han köpt aktier förra året i ett mindre bolag.

Ekobrottsmyndigheten lägger ned förundersökning om Swedbanks förre VD Michael Wolf som fick sparken med omedelbar verkan 9 februari. Förundersökningen som rörde insiderbrott inleddes 5 februari baserat på uppgifter som inkommit från Swedbank till Ekobrottsmyndigheten via Finansinspektionen enligt gällande bestämmelser i Marknadsmissbrukslagen.

– Det är en mycket lägre tröskel för att inleda en förundersökning jämfört med vad som krävs för att väcka ett åtal och eftersom det fanns anledning att anta att brott hade begåtts så inleddes förundersökning helt i enlighet med regelverket, säger kammaråklagare Olof Kronlund vid finansmarknadskammaren på Ekobrottsmyndigheten.

Swedbanks anmälan rörde aktieköp i bolaget Oniva Online Group som gjorts av Michael Wolf under 2013. Enligt Swedbank kom uppgifterna om marknadsmissbruk från en visselblåsare som arbetar på den svenska bankjätten. Uppgifterna tillbakavisades av Michael Wolf.

– Om det är detta anmälan handlar om så är det jag själv som är whistleblowern, sade han till den Bonnierägda affärstidningen Dagens industri i mitten av februari.

För närvarande befinner sig den skandaliserade Michael Wolf utomlands och kommenterar Ekobrottsmyndighetens nedläggning av förundersökning i en mejl-korrespondens med Dagens industri.

”Jag är lättad över att det nu är bevisat att jag är helt oskyldig till de anklagelser som riktats mot mig genom att förundersökningen så snabbt läggs ner. Jag har hela tiden varit säker på att jag alltid har följt alla lagar och regler vilket nu har bekräftats av åklagaren.”

Han fortsätter.

”Det känns skönt att kunna lägga den här historien bakom mig och nu tänker jag se framåt full av tillförsikt inför vad framtiden har att erbjuda.”

Michael Wolf har förhörts av åklagaren Olof Kronlund som också har inhämtat uppgifter och haft förhör med andra personer med insyn i ärendet. Enligt Olof Kronlund går det inte att bevisa att Michael Wolf innehaft insiderinformation gällande Oniva Online Group när han genomfört köp av aktier i bolaget.

– Min bedömning av de uppgifter som nu finns i utredningen är att de inte utgör konkret bevisning för att insiderbrott har begåtts, det vill säga det håller inte för ett åtal. Förundersökningen skall därmed läggas ned, säger Olof Kronlund.

Att förundersökningen läggs ned av kammaråklagaren innebär att sekretessen till skydd för enskilda personer består i ärendet.

– I princip blir hela ärendet utom det allmänna diariebladet och själva nedläggningsbeslutet fortsatt hemligstämplat, förklarar Olof Kronlund.

På Swedbanks årsstämma i början av april beviljades inte avgående styrelseordföranden Anders Sundström och sparkade bank-VDn Michael Wolf ansvarsfrihet av aktieägarna.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!