Mer än hälften oroar sig för vinterns elpriser

Energikrisen

publicerad 4 september 2023
- av Sofie Persson

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


19 730 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Så många som 56 procent av svenskarna känner sig oroliga för vinterns elpriser, visar en ny undersökning från elhandelsbolaget Nordic Green Energy.

Som mest oroar man sig inom elområde 4, det vill säga i bland annat Skåne och Kalmar län, där 66 procent känner sig oroliga inför vintern. Som minst oroas man i elområde 3, det vill säga inom bland annat Stockholm, Örebro och Dalarnas län, där ändå väldigt många – hela 54 procent oroar sig.

Björn Visell, Affärsområdeschef företag och offentlig sektor på Nordic Green Energy, spår att oron kan vara befogad.

Det är svårt att veta säkert men blir det en kall vinter är risken ganska stor att elpriserna blir höga även i år, säger han.

Under sommaren har elpriserna legat lågt, trots att det varit problem med kärnkraften och även tidvis vindstilla, åtminstone jämfört med förra årets rekordhöga priser. 50 öre per kilowattimme (kWh) blev snittpriset i augusti i Sydsverige, elområde 4, enligt elbörsen Nord Pool.

Johan Sigvardsson, elprisanalytiker på elhandelsbolaget Bixia, menar i en kommentar till TT att han tror att det eventuellt kan fortsätta i samma spår även under vintern och hänvisar till att gaslagren i Europa är välfyllda och att den franska kärnkraften är i bättre driftläge än förra året.

Hela Europas energibalans är mycket starkare än i fjol. Alla parametrar har vänt till det bättre, säger han.

I nuläget visar prognoserna på priser under en krona per kWh för första kvartalet, men prognoserna kan ändras snabbt om det exempelvis blir problem med kärnkraften.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!