Elpriser på rekordnivåer när Ryssland stänger av gasen

publicerad 11 juli 2022
- av Sofie Persson
Ceremoni med dåvarande presidenten Dimitrij Medvedev som markerade starten på byggandet av Nord Streams gasledning den 9 april 2010.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Idag kommer elpriserna i södra Sverige att stiga till rekordnivåer. Anledningen är att Ryssland stänger av gasledningen Nord stream 1 för underhåll och att marknaden bävar för att man inte kommer att slå på den igen.

För södra Sverige har vi aldrig haft så höga priser som nu för enskilda timmar historiskt i juli månad, säger Emma Borgström, försäljningschef på Eon.

Elpriserna har ökat den senaste tiden och senast i december var priserna på rekordnivåer i Sverige. Under toppen var elpriserna så höga att det var billigare att köra en mil med en bensinbil än en elbil, något som Nya Dagbladet rapporterade om.

Idag förväntas elpriserna i Sverige öka till nya rekordnivåer jämfört med tidigare somrar. Detta eftersom man under dagen kommer att stoppa gastillförseln från Nord stream 1, en gasledning mellan Ryssland och Tyskland, för underhållningsarbete. Arbetet förväntas pågå mellan 11 och 21 juli. Det är från den ryska sidan som underhållningsarbetet kommer att ske och man är nu rädd att Ryssland inte kommer att öppna gasledningen igen.

Det stämmer att marknaden är nervös för att Ryssland inte ska starta Nord stream 1 igen efter den årliga servicen. Om det inte sker blir det Europeiska gaslagringsmålet på 80 procent omöjligt att nå, vilket skulle leda till en ansträngd situation i vinter, säger Patric Elmén, presschef på Eon till Bonniertidningen DN.

Situationen på gasmarknaden i Europa påverkar elpriserna mer i södra Sverige än norra. Priset på el i södra Sverige, med undantag för några timmar mitt på dagen, kommer idag att ligga på ungefär 4:50 på elbörsen Nordpool. Med skatt, moms och avgifter blir det över 6 kronor för konsumenterna, och då är inte elöverföringsavgifterna inräknade. I vanliga fall ligger elbörsen på omkring 20 till 40 öre under juli månad. I de nordligaste delarna av Sverige ligger priset fortsatt på några ören per kilowattimme.

För södra Sverige har vi aldrig haft så höga priser som nu för enskilda timmar historiskt i juli månad, säger Emma Borgström, försäljningschef på Eon.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!