Mäklare tvingas hitta extrajobb

publicerad 9 januari 2024
- av Sofie Persson
Mäklare har i regel provisionsbaserade löner.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


1760 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


På grund av en allt tuffare arbetsmarknad söker nu drygt en tredjedel svenska mäklare alternativa inkomstkällor, enligt en rapport. Denna situation beror främst på deras provisionsbaserade löner, som leder till ekonomisk osäkerhet.

Branschorganisationens, Mäklarsamfundet, nya rapport, där cirka 84 procent av Sveriges mäklare är medlemmar, visar att många mäklare behövt söka andra yrken. Enligt undersökningen uppger 33 procent av mäklarna att den rådande bostadsmarknadssituationen höjt risken för att de överväger att helt avsluta sin karriär i branschen, vilket är en ökning med tio procentenheter jämfört med föregående år.

Just nu är läget utmanande framförallt bland de som jobbat kortare tid som mäklare, säger Joakim Lusensky, analys- och kommunikationschef, Mäklarsamfundet, till skattefinansierade SVT.

I rapporten uppger 59 procent att de har provisionsbaserad lön, medan 25 procent säger att de har fast lön. Cirka 17 procent av medlemmarna har varit i yrket mellan 0 till tre år.

Rapporten framhåller dock en optimistisk framtidsutsikt. Det påpekas bland annat att det finns ett dolt behov av bostadsbyte i områden med stark befolkningsutveckling.

Det finns goda skäl till optimism. Det finns ett stort undertryckt flyttbehov. Arbetsmarknaden går, trots yttre tryck, fortfarande förvånansvärt bra, befolkningsutvecklingen är stark, och kampen mot inflationen tycks föras framgångsrikt“, skriver man.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!