Läkemedelsjättar miljardsatsar i Frankrike

publicerad 13 maj 2024
- av Redaktionen
Pfizer och Astra Zeneca var två av de mest dominerande vaccintillverkarna under covid-19.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Pfizer och Astra Zeneca var två av de mest dominerande aktörerna under coronakrisens massvaccinationsprogram. Nu låter de meddela att de avser att öka sin närvaro i Frankrike och lägger tillsammans nästan en miljard dollar för att åstadkomma detta.

Enligt Reuters tänker Pfizer investera cirka 538 miljoner dollar för att bygga upp sin forskning och utveckling i Frankrike – medan Astra Zeneca ska satsa cirka 388 miljoner på sin anläggning i nordfranska Dunkerque.

Investeringslöftena kommer i samband med att president Emmanuel Macron under eventet ”Välj Frankrike” ska locka stora utländska aktörer och investerare att förlägga sin produktion och sina satsningar just där.

I helgen meddelade exempelvis Wall Street-banken Morgan Stanley att även de kommer att fokusera på Paris, och att man har för avsikt att anställa 100 nya medarbetare där. Även det tyska flygbolaget Lilium har lovat stora investeringar.

Enligt nyhetsbyrån vill Macron att Paris ska betraktas som en av de främsta ”affärshuvudstäderna” i världen, även om New York och London historiskt haft dessa roller.

I en undersökning som publicerades tidigare i våras klassades New York återigen som världens främsta finanscentrum med London som tvåa, följd av Singapore och Hongkong– medan Paris först återfanns på en 14:e plats, efter både Washington DC och Frankfurt.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!