Kronan föll efter Feds besked

Stockholmsbörsen föll med de ledande europeiska handelsplatserna under torsdagen inför midsommar vilket fick ränte- och valutamarknaderna att ta stryk tillsammans med den svenska kronan, rapporterar flera medier.

publicerad 20 juni 2013
Foto: Flickr/Eldkvast/CC BY-SA 2.0
Foto: Flickr/Eldkvast/CC BY-SA 2.0

Jämfört med euron och dollarn försvagades kronan rejält. Marknadsräntorna steg dock i Sverige, Europa och USA.

Den amerikanska centralbanken Fed och ordföranden Ben Bernankes gav besked under onsdagen om att man såg ökade chanser för en stabil amerikansk konjunkturåterhämtning.

Någonting annat som Fed såg var att man möjligheterna till att senare i år börja dra tillbaka de massiva stimulansåtgärderna. Det fick ränte- och valutamarknaderna att rasa under torsdagen.

– Den här nedgången ligger helt i linje med det som är väntat. Fed var den utlösande faktorn för dagens korrektion på en längre stigande trend, där vi har varit i en nedgångsfas sedan mitten av maj, säger Anders Söderberg, chef för teknisk analys på SEB, till Nyhetsbyrån Direkt.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.