Kraftig ökning av arbetslösa i mars

publicerad 14 april 2020
- av Isac Boman
Många svenskar blev arbetslösa i mars.

Under mars skrev dubbelt så många svenskar in sig på Arbetsförmedlingen som under samma period för ett år sedan, med en total ökning på 54 500 personer. Även antalet öppet arbetslösa ökade kraftigt och låg i slutet av månaden på drygt 210 000 människor.

Enligt siffror som SVT tagit del av så ökade antalet nyinskrivna dessutom med över 89 procent jämfört med samma månad för ett år sedan. Det är coronakrisen som ska vara den huvudsakliga boven i dramat och tydligt påverka arbetsmarknaden negativt.

Under förra veckan varslades 6 600 personer om uppsägning och antalet varsel har mer än tiodubblats jämfört med föregående år.


Annonser:


Den öppna arbetslösheten ligger idag på runt 7,8 procent, enligt Arbetsförmedlingens analyschef Annika Sundén och tros öka till omkring tio procent framåt sommaren. Till den gruppen räknas inte heller de som är satta i olika arbetsmarknadsåtgärder eller bara jobbar deltid.

Även om det går dåligt för många branscher finns det samtidigt gott om arbeten inom vården, men också på lager och vad som beskrivs som gröna näringar. Antalet utlysta arbeten på platsbanken är dock betydligt färre än i normala fall.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.