Kontanter gör återkomst i England

publicerad 21 augusti 2022
- av Jan Sundstedt
Kontanter
De brittiska kontantuttagen ökar.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Den tilltagande ekonomiska krisen har fått många att återigen söka sig till kontanter. Denna trend syns inte minst i Storbritannien där sedlar och mynt den senaste tiden fått ett tydligt uppsving.

Kontanter har gjort något av en återkomst i England till följd av levnadskostnadskrisen, med rekordbelopp som tas ut från bankomaterna eftersom konsumenterna i allt högre grad förlitar sig på sedlar och mynt för att hantera sin hushållsekonomi. Detta visar nya siffror från brittiska The Post Office.

Sammanlagt omkring 801 miljoner pund i personliga kontantuttag fick företag och annan näringsverksamhet hantera bara under juli månad. Detta samtidigt som många vanliga människor kämpar med att klara sina levnadsomkostnader.

Totalt sattes mer än 3,3 miljarder pund i kontanter in samt togs ut på närmare 11 500 filialer. Brittiska The Post Office säger att detta var första gången det månatliga beloppet översteg 3,3 miljarder pund i myndighetens nu 360-åriga historia.

Vi ser fler och fler människor alltmer beroende av kontanter som det beprövade sättet att hantera sin vardagsekonomi samt budget, säger en talesman för The Post Office.

I juli månad behandlade The Post Office mer än 600 000 kontantutbetalningar på totalt 90 miljoner pund för personer som är berättigade att få så kallat energiräkningsstöd från den brittiska regeringen.

Våra senaste siffror visar tydligt att Storbritannien är allt annat än ett kontantlöst samhälle, säger Martin Kearsley, som företräder The Post Office i egenskap av vd, i ett uttalande.

Han tillägger även att oavsett om kontantuttagen avser att betala för en så kallad “hemester”, eller förbereda sig för stigande kostnader, exempelvis höjda energiräkningar som förväntas under hösten så “är tillgången till kontanter i varje samhälle avgörande”.

Post Office Ltd är ett detaljhandelspostföretag i Storbritannien som tillhandahåller ett brett utbud av produkter inklusive frimärken och bank till allmänheten genom sitt rikstäckande nätverk av postkontor.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!