Klarna köper Pricerunner för 9 miljarder

publicerad 4 november 2021
- av Sofie Persson

Klarna köper prisjämförelsesajten Pricerunner för över 9 miljarder kronor. Man uttrycker i detta planer på att expandera globalt och kunna konkurrera med exempelvis Amazon och Google.

Nu står det klart att fintechbolaget Klarna köper upp Pricerunner, skriver Dagens Handel. Säljare är H&M-ägaren Karl-Johan Persson, investmentbolaget Creades, eEquity, före detta vd Nicklas Storåkers och nyligen tillsatta vd:n Mikael Lindahl.

Prislappen landade på cirka 9,2 miljarder kronor. Tanken är att Klarna-användarna ska få tillgång till produktrecensionerna på sajten och därmed lättare kunna hitta produkter och prisjämförelser i Klarna-appen.

Produktchefen för Klarna, David Flock, säger att förvärvet kommer att stärka deras tjänster och att Klarna kommer att bli ett konkurrensmässigt alternativ till techjättarna.

Förvärvet kommer att stärka vår bank-, kort- och betaltjänst och stötta ett konkurrenskraftigt globalt landskap. Det cementerar också ytterligare att Klarna inte kommer att vara en marknadsplats, utan ett konkurrenskraftigt alternativ för detaljhandelspartners i kampen mot Amazon, Google och Facebook, säger han.

En ny VD för Pricerunner har också presenterats och det blir 34-åriga Mikael Lindahl, som tidigare varit tillväxtchef för företaget. För tillfället har man verksamheter i Sverige, Norge, Danmark och Storbritannien, men Lindahl menar att planen är att expandera globalt tillsammans med Klarna.

Det arbete vi ägnat oss åt de senaste åren har tagit bolaget till en perfekt utgångspunkt för kraftig tillväxt. Nu är det dags att lägga i nästa växel och guida resten av världens konsumenter till rätt produkter och riktigt bra erbjudanden. Behovet är globalt och våra ambitioner stora, säger han.

Investmentbolaget Creades äge 11 procent i bolaget och där har Klarna betalat en miljard kronor, enligt Dagens Industri. Investmentbolaget menar att investeringen i Pricerunner blev kort men samtidigt en av de bästa i företagets historia.

Investeringen i Pricerunner blev ovanligt kort för att vara en Creadesinvestering, men samtidigt en av de bästa i företagets historia med en reavinst om 689 miljoner kronor sedan den ursprungliga investeringen i april i år,” skriver man i ett pressmeddelande.


Pricerunner startades 1999 och är en pris- och produktjämförelsestjänst. 2016 såldes bolaget till NS Intressenter för cirka en miljard kronor. Under 2020 omsatte man ungefär 300 miljarder kronor.

Klarna är ett svenskt fintechbolag som grundades 2005. Företaget har betalningslösningar för e-handelsbranschen, där konsumenterna bland annat kan få varan först och betalar i efterhand när de handlar online. Under 2015 påbörjades processen att söka banktillstånd och 2017 beslutades om ett namnbyte till Klarna Bank. Företaget är sedan 2019 Europas högst värderade fintechbolag.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.