Julhandeln kan minska med miljarder

publicerad 10 november 2023
- av Sofie Persson
Julbelysning i Malmö under 2020.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


22 420 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


En nedgång i årets julhandel förutspås för första gången på ett decennium, enligt en ny rapport från Svensk Handels utredningsinstitut HUI Research. Totalt kan det handla om mer än två miljarder kronor i intäktsbortfall.

Konjunkturnedgången märks tydligt i den så kallade Julhandelsrapporten. Detaljhandeln i december förväntas minska med tre procent i löpande priser jämfört med samma period under förra året. Samtidigt spår man att den kommer att minska med sju procent i fasta priser. Trots att dagligvaruhandeln kan visa en svag tillväxt på en procent i löpande priser, antyder rapporten en minskning med tre procent i fasta priser.

Det är ekonomiskt tuffa tider för många, samtidigt som hushållen vill fira jul som vanligt. Julmat och julklappar kommer att inhandlas, men mer planerat och till en billigare peng, substitutjulen är på ingång, säger Joakim Wirén, analytiker på HUI Research.

När det gäller sällanköpsvaruhandeln, som exempelvis smycken och möbler, förväntas både löpande och fasta priser minska med fem procent respektive nio procent. Under de senaste tio åren har julhandeln annars haft en positiv försäljningsutveckling, men nu beräknar man att hela decemberhandeln kan komma att minska med 2,5 miljarder kronor.

För handlarna ligger utmaningen både i att stå kvar på konsumentens inköpslista och att få lönsamhet i det som säljs, säger Wirén.

Om prognosen

HUI presenterar årligen en prognos över hur julförsäljningen förväntas bli. Med julhandel avses all försäljning som sker i december och man har jämfört med december 2022.

Löpande priser avser utvecklingen i nominellt försäljningsvärde medan fasta priser tar hänsyn till prisförändringar och är mer användbara för jämförelser över tiden.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!