Jordan Peterson lämnar Patreon efter censur

publicerad 20 februari 2019

Efter att den populära crowdfundingtjänsten Patreon stängt av videobloggaren Sargon of Akkad meddelade den kanadensiske psykologen och författaren Jordan Peterson att han lämnar tjänsten i protest.

Peterson betonar att han varit nöjd med Patreon som tjänst och att den hjälpt honom att samla in pengar men att han helt enkelt inte kan fortsätta befatta sig med företaget på grund av deras iver att censurera politiska dissidenter.

– Jag tycker inte att det Patreon beslutade sig att göra mot Sargon of Akkad var rätt, och det skapar ett farligt prejudikat.

Även den välkände frihetlige debattören Dave Rubin som deltar i videosändningen tillsammans med Peterson berättar att han lämnar Patreon av samma skäl.

Peterson beskriver Patreon som ett oetiskt företag och påpekar det är mycket viktigt det är att skydda det fria ordet. Istället för att använda sig av Patreon arbetar de nu på att ta fram en alternativ tjänst som ska fungera på ett liknande sätt, men som inte ägnar sig åt censurtilltag.

– Vilken frihet vill du ha i en digital värld?, frågar sig Dave Rubin och uppmanar tittarna att fundera över hur internets framtid kan komma att se ut om censuren intensifieras och människor istället för att visa sitt missnöje bara accepterar de nya inskränkningarna.

Peterson hade när han stängde ned kontot hela 4 539 månatliga donatörer som tillsammans gav 33 394 dollar.


Fakta Patreon

Patreon är en plattform som tillhandahåller en möjlighet för innehållsskapare att erbjuda prenumerations- eller donationstjänster samt bygga relationer med, och tillhandahålla exklusivt material, till sina följare eller "patrons".Stöd kriget mot bankerna – bidra till stämningen mot Länsförsäkringar


124 440 kronor av 150 000 kronor insamlade! Läs mer här eller swisha direkt till: 123 611 30 21.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.