Ekonomi

Jordan Peterson lämnar Patreon efter censur

Publicerad 20 februari 2019
Uppdaterad idag kl. 17:52

Efter att den populära crowdfundingtjänsten Patreon stängt av videobloggaren Sargon of Akkad meddelade den kanadensiske psykologen och författaren Jordan Peterson att han lämnar tjänsten i protest.

Peterson betonar att han varit nöjd med Patreon som tjänst och att den hjälpt honom att samla in pengar men att han helt enkelt inte kan fortsätta befatta sig med företaget på grund av deras iver att censurera politiska dissidenter.
– Jag tycker inte att det Patreon beslutade sig att göra mot Sargon of Akkad var rätt, och det skapar ett farligt prejudikat.

Även den välkände frihetlige debattören Dave Rubin som deltar i videosändningen tillsammans med Peterson berättar att han lämnar Patreon av samma skäl.

Peterson beskriver Patreon som ett oetiskt företag och påpekar det är mycket viktigt det är att skydda det fria ordet. Istället för att använda sig av Patreon arbetar de nu på att ta fram en alternativ tjänst som ska fungera på ett liknande sätt, men som inte ägnar sig åt censurtilltag.

– Vilken frihet vill du ha i en digital värld?, frågar sig Dave Rubin och uppmanar tittarna att fundera över hur internets framtid kan komma att se ut om censuren intensifieras och människor istället för att visa sitt missnöje bara accepterar de nya inskränkningarna.

Peterson hade när han stängde ned kontot hela 4 539 månatliga donatörer som tillsammans gav 33 394 dollar.

Liknande artiklar:

Fakta Patreon

Patreon är en plattform som tillhandahåller en möjlighet för innehållsskapare att erbjuda prenumerations- eller donationstjänster samt bygga relationer med, och tillhandahålla exklusivt material, till sina följare eller “patrons”.

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!