Island vill ta bort bankernas skapande av pengar

Den isländska regeringen planerar att frånta bankernas makt att själva skapa pengar. Enligt ett nytt förslag kommer endast landets centralbank att kunna skapa pengar.

publicerad 6 april 2015
Reykjavik

Nyhetsbyrån AFP beskriver förslaget som ”revolutionerande” och att det vore en vändning i den moderna ekonomins historia om det förverkligas.

Det är regeringspartiet Framstegspartiet som ligger bakom förslaget, vilket har författats av alltingsledamoten Frosti Sigurjonsson.

Det penningpolitiska förslaget skulle innebära att de kommersiella isländska bankerna skulle vara oförmögna att skapa pengar, vilket endast centralbanken kommer få rätt till att göra.

I Island, liksom många andra länder, är det centralbanken som skapar sedlar och mynt, men inte alla pengar.

Frosti Sigurjonsson skriver i förslaget att landets riksdag kommer debattera om tilldelningen av de nya pengarna om förslaget träder i kraft.

Islands statsminister Sigmundur Davíð Gunnlaugsson säger sig stå bakom lagförslaget.Stöd kriget mot bankerna – bidra till stämningen mot Länsförsäkringar


142 370 kronor av 150 000 kronor insamlade! Läs mer här eller swisha direkt till: 123 611 30 21.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.