Inget spannmålsavtal i sikte

Kriget i Ukraina

publicerad 5 september 2023
- av Isac Boman
Recep Tayyip Erdogan och Vladimir Putin under mötet i ryska Sotji.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


1760 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Ukraina måste “mjuka upp sin inställning” för att återuppliva spannmålsavtalet i Svarta havet som Ryssland avbröt i juli. Det menar Turkiets president Recep Tayyip Erdogan.

– För att kunna ta gemensamma steg med Ryssland måste Ukraina mjuka upp sin inställning. Särskilt nu är det viktigt med spannmål som kommer att skickas till de minst utvecklade fattigdomsdrabbade afrikanska länderna, sade Erdogan vid en gemensam presskonferens med Rysslands president Vladimir Putin efter ett möte i Sotji.

– Putin kommer med rätta inte att godkänna om 44 procent av spannmålen går till europeiska länder, tillade den turkiske ledaren.

Erdogan delgav att Turkiet har förberett ett nytt förslag i samarbete med FN för att återuppliva spannmålsavtalet, vilket innebär “viktiga förbättringar”.

– Från den turkiska sidan tror jag att vi snart kommer att kunna nå en lösning som uppfyller förväntningarna (angående spannmålsavtalet).

Det tidigare spannmålsavtalet, som Ryssland drog sig ur, förhandlades också detta fram av Turkiet och FN. Det varade i ungefär ett år och gjorde det möjligt för spannmål och vete till ett värde av flera miljarder dollar att transporteras ut ur det krigshärjade Ukraina via Svarta havet på ett säkert sätt.

Putin: “Korridorerna har använts för terroristattacker”

Putin menar att Ryssland är redo att återimplementera spannmålsavtalet förutsatt att Ukraina uppfyller sina förpliktelser. Han hävdar bland annat att de spannmålskorridorer från ukrainska hamnar som Moskva garanterat säkerheten för i själva verket använts av Kiev “för att genomföra terroristattacker”. Därtill anser han att fördelningen av spannmålsleveranserna varit orättvis och att mycket lite nått fattiga länder.

Enligt presidenten har även Väst ljugit om syftet med avtalet, där över 70 procent av leveranserna ska ha gått till EU och andra länder associerade till västblocket – medan bara tre procent av spannmålet nått de länder som behövde det som mest. Spannmålsavtalet kan enligt Putin omedelbart återupptas när ”alla överenskommelser i avtalet om upphävande av restriktionerna för export av ryska jordbruksprodukter genomförs fullt ut”.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!