Karriärer – industrilobbyism – utmärkelser och tvångsvaccinering

Svenska medier kartlägger sällan kronologierna för lobbyister som går mellan industrin, Regeringen och vårdmaskinen. NewsVoice har kartlagt några av dem. Dessa är den tidigare Glaxo-anställde Johan Thor (M) som blev Årets Lobbyist 2008, kristdemokraten Göran Hägglund som numera är anställd av ett vårdbolag inom Investor-koncernen samt Sofia Arkelsten (M) som fick en bjudresa av Shell och nu motionerar för tvångsvaccinering.

publicerad 12 januari 2016

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


11 280 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Tidningen Resumé som ligger bakom utnämningen av Årets Lobbyist skriver att Årets Förvillare blev P1 Kaliber som rapporterade om riskerna med HPV-vaccin. Resumé är samtidigt tidningen som utsåg den tidigare regeringsrådgivaren Johan Thor till Årets Lobbyist 2008 eftersom han lyckades få Sverige att köpa hela idén med HPV-vaccin. I motiveringen skriver Resumé att Johan Thor lyckades få med sig tunga aktörer som frivilligorganisationer och politiska partier.

När GlaxoSmithKline fick Cervarix godkänt av Läkemedelsverket började företaget genast marknadsföra vaccinet genom radioreklam och annonser. Det var innan Merck Sharp and Dohme tog över marknaden i Sverige. Samtidigt pågick kontakterna på den politiska nivån. Bland annat arrangerades ett riksdagsseminarium med S-kvinnorna och 1,6-miljonerklubben på temat ”Jämställd och rättvis vård” och alla skulle självklart ”ha rätt” till vacciner.

”Frågan kom från ingenstans, väcktes ur en icke existerande debatt, men GlaxoSmithKline satte snabbt dagordningen och drev fram ett beslut i frågan.” / Resumé

Johan Thor citerades av Resumé om hur vaccinet via politikerna fick genomslag:

Foto: Resumé
Johan Thor. Foto: Resumé

“Exakt vilka strategier vi använt oss av vill vi av naturliga orsaker inte avslöja. Men att vi träffat de politiker och andra beslutsfattare som på olika nivåer är ansvariga för frågan ligger i sakens natur.”

Johan Thors karriär har varit strålande. Han var politisk sakkunnig hos Per Unckel i den borgerliga M-regeringen 1991-94 och han kandiderade igen 2001 till Moderaterna. Därefter arbetade han med ”Corporate Affairs” för Philip Morris i sju år. Nästa steg var att ta en anställning hos GlaxoSmithKline där han snabbt avancerade åren 2010-2012. Thor hade bla titeln ”Commercial Director Vaccines”. Från och med 2014 är han ”Director Corporate Affairs Nordics” för tobaksjätten Philip Morris. Kanske han dyker upp i Regeringen igen eller i Brüssel, enligt principen ”revolving doors”.

goran-hagglund
Göran Hägglund. Foto: Alliansen/CC BY 2.0

I oktober 2015 skriver Resumé att kristdemokraten Göran Hägglund ska vara en del av juryn för att utse Årets Lobbyist. Göran Hägglund som tidigare var partiledare för Kristdemokraterna väckte en del frågetecken i augusti 2015 då han gick in i det Investorägda vårdkoncernen Aleris. Hägglund efterträddes som partiledare av Ebba Busch Thor. Ett naturligt nästa steg i karriären för Göran Hägglund skulle kunna vara GlaxoSmithKline och sedan en comeback till Regeringen.

Överallt lobbyister

Kjell Östberg nagelfar privatiseringen av vården i en artikel, han skriver: 

Parenteser [—] är tillagda av NewsVoice.

”När Ylva Johansson [vårdminister] ville utreda ett första steg mot apoteksavreglering gick uppdraget till – Anders Lönnberg [S, tidigare statssekreterare på socialdepartementet]. Efter utredningsuppdraget blev Anders Lönnberg public affairschef på läkemedelsbolaget Novartis.

Också flera andra läkemedelsbolag har (S)uperlobbyister. På Pfizer finns den tidigare statssekreteraren Sven-Eric Söder och på AstraZeneca den tidigare statssekreteraren Ingrid Petersson. GlaxoSmithKline är helgarderade: Johan Thor, Årets lobbyist 2008, täcker högerflanken, medan Agneta Karlsson, tidigare S-statssekreterare i socialdepartementet, tar hand om vänsterflanken.

På Läkemedelsindustriföreningen är Jan Ström kommunikationschef, tidigare informationschef hos Göran Persson. Per-Egon Johansson är tidigare kristdemokratisk statssekreterare och numera [2010] konsult på Interpares [management-konsulter]. Som sådan har han anlitats av Apoteket. Att han är gift med Karin Johansson, statssekreterare hos Göran Hägglund, ledde till en intressekonflikt när hon till en början sattes att ansvara för avregleringen av apoteksmonopolet. … Farmacevtföretagarna som har startats av Farmaciförbundet leds av Sverker Littorin, som tidigare har verkat i läkemedelsindustrin, och är bror med arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin.”

Källa: Sosselobbyisterna –”kapitalets betalda hemliga agenter”

Pågående lobbyism för tvångsvaccinering?

Foto: Wikipedia
Sofia Arkelsten. Foto: Wikipedia

När Resumé satte samman juryn för att utse Årets Lobbyist valdes Sofia Arkelsten (M) in som jurymedlem. Arkelsten var den partipolitiker som 2015 lämnade in en motion om att införa tvångsvaccineringar i Sverige. Frågan ska beredas vintern eller våren 2016. I samma jury för 2012 satt samma Johan Thor som blev Årets Lobbyist 2008.

En indikation på Sofia Arkelsten redan är lobbyist kan vara att det i oktober 2010 blev känt att Arkelsten i sin egenskap av miljöpolitisk talesman för Moderaterna år 2008 lät sig bjudas på en exotisk resa betald av oljeföretaget Shell. Det skapade stora rubriker i media.

Prognos

Vi kan förvänta oss att moderatpolitikern Sofia Arkelsten blir Årets Lobbyist 2017 eller 2018 efter att tvångsvaccinering eventuellt kan ha införts. Därefter blir Arkelsten anställd av förslagsvis Novartis som ”politisk sakkunnig” med en titel av typen Director of Vaccine Affairs in the Nordic Countries samtidigt som Johan Thor går tillbaka till ett regeringsuppdrag. Han kanske blir hälsominister.

Den som överlever får se.

Text och prognos: Torbjörn Sassersson. Artikeln har tidigare publicerats på Newsvoice

 

Källor och relaterat

Resumé (2016): SR Årets folkbildare – och förvillare

Resumé (2015): Göran Hägglund med och utser Årets lobbyist

Aftonbladet (2015): Göran Hägglund till privat vårdbolag

NewsVoice (2015): (M)-motion [Arkelsten] om tvångsvaccinering väcker ont blod i sociala medier – Namninsamling mot tvång återstartas

NewsVoice (2015): Namninsamling pågår för att stoppa tvångsvaccinering i Sverige

Alliansfritt.nu (2014): Regeringen gör det Philip Morris vill att de ska göra

Resumé (2014): Årets Lobbyist [Johan Thor] byter läkemedel mot tobak

Torbjörn Sasserssons Blogg (2013): GlaxoSmithKline och lobbyisten Johan Thor låg bakom HPV-vaccinet i Sverige

NewsVoice (2012): Prognos: Ny lag 1 januari 2013 kan leda till tvångsvaccination och rättsliga följder för ovaccinerade

Resumé (2012): Dags att utse Årets lobbyist 2012

SvD (2010): Arkelsten skriver om Shell 13 gånger i sin blogg efter bjudresan

Expressen (2010): Shell bjöd [Sofia Arkelsten] på resan

Socialistiska Partiet (2010): Sosselobbyisterna –”kapitalets betalda hemliga agenter”

Resumé (2008): Från ingenting till succé – på nolltid

SN Nyköping (2001): Kristdemokrat och folkpartist stödjer moderat

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!