IMF-chefen Lagarde i rätten – riskerar fängelse

publicerad 12 december 2016
Christine Lagarde

Rättegången mot Christine Lagarde, direktör för Internationella valutafonden, IMF, inleddes under måndagen i Paris. Lagarde anklagas för vårdslöshet med de franska skattebetalarnas pengar och riskerar att dömas till fängelse om hon anses vara skyldig.

Christine Lagarde står anklagad för missbruk av offentliga medel när hon som Frankrikes finansminister 2008 gav bort 400 miljoner euro, motsvarande nästan fyra miljarder kronor, av skattebetalarnas pengar i en uppgörelse med affärsmannen Bernard Tapie, som har starka kopplingar till Frankrikes dåvarande president Nicolas Sarkozy.

I efterhand har Lagarde erkänt att hon agerat vårdslöst genom utbetalningen till Tapie. Samtidigt nekar hon till att uppsåtligen begått något brott genom eller att ha favoriserat Tapie på grund av hans nära band med president Sarkozy, skriver The Guardian.

Vårdslöshet är ett icke-uppsåtligt brott. Jag tror att vi alla är lite försumliga någon gång i våra liv. Jag har gjort mitt jobb så gott jag kunnat och inom ramen för vad jag visste, sade Christine Lagarde till fransk radio inför rättegången på måndagen.

Om Christine Lagarde döms för missbruk av offentliga medel riskerar hon upp till ett års fängelsestraff och böter på 15 000 euro, motsvarande 146 000 kronor. Internationella valutafonden säger sig trots rättegången fortfarande ha förtroende för Lagarde som direktör.

Den nu 60-åriga Lagarde var Frankrikes premiärminister 2007-2011 i Nicolas Sarkozys konservativa regering innan hon blev direktör för Internationella valutafonden, då hon ersatte sin landsman Dominique Strauss-Kahn på posten.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!