H&M-vd: Köpskam leder till fruktansvärda konsekvenser

publicerad 30 oktober 2019
- av Markus Andersson
Hennes & Maruritz vd Karl-Johan Persson.

Karl-Johan Persson, vd för H&M är inte imponerad av den allt mer högljudda och populära klimatrörelsen. Han menar att skuldbeläggningen av konsumtion innebär ett stort hot mot samhället vi lever i.

Vanliga paroller som hörs från klimataktivister är att vi ska stoppa konsumtionen, stoppa flygandet, minska resandet och annat. Persson menar att konsekvenserna av att faktiskt göra detta kan bli värre än vad människor kanske tror.

– Visst, det kan leda till små klimatmässiga vinster men det kommer att få fruktansvärda sociala konsekvenser, säger han till Bloomberg.

Han betonar dock att han ändå tycker att klimatfrågan är viktig och att klädjätten han företräder måste arbeta för att minska sina avtryck. Däremot ser han en konflikt då det samtidigt är viktigt att bekämpa fattigdom och skapa arbeten och annat som kräver ekonomisk tillväxt, enligt honom själv.

Persson har tidigare hyllat Greta Thunberg och sagt att hon gör ”ett fantastiskt arbete” samt kallat henne för en beundransvärd person som sätter tryck på regeringar, företag och privatpersoner. Enligt uppgifter från FN står klädindustrin för omkring tio procent av alla skadliga utsläpp.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.