Klimatdebatten

H&M-vd: Köpskam leder till fruktansvärda konsekvenser

Hennes & Maruritz vd Karl-Johan Persson.

Karl-Johan Persson, vd för H&M är inte imponerad av den allt mer högljudda och populära klimatrörelsen. Han menar att skuldbeläggningen av konsumtion innebär ett stort hot mot samhället vi lever i.

Vanliga paroller som hörs från klimataktivister är att vi ska stoppa konsumtionen, stoppa flygandet, minska resandet och annat. Persson menar att konsekvenserna av att faktiskt göra detta kan bli värre än vad människor kanske tror.
– Visst, det kan leda till små klimatmässiga vinster men det kommer att få fruktansvärda sociala konsekvenser, säger han till Bloomberg.

Han betonar dock att han ändå tycker att klimatfrågan är viktig och att klädjätten han företräder måste arbeta för att minska sina avtryck. Däremot ser han en konflikt då det samtidigt är viktigt att bekämpa fattigdom och skapa arbeten och annat som kräver ekonomisk tillväxt, enligt honom själv.

Persson har tidigare hyllat Greta Thunberg och sagt att hon gör ”ett fantastiskt arbete” samt kallat henne för en beundransvärd person som sätter tryck på regeringar, företag och privatpersoner. Enligt uppgifter från FN står klädindustrin för omkring tio procent av alla skadliga utsläpp.

 


Markus Andersson
markus.andersson@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!