Historiskt ras för amerikansk olja

publicerad 21 april 2020
- av Isac Boman

I början av veckan stängde priset på WTI-olja till minus 37:63 dollar per fat. Utvecklingen beskrivs som det värsta prisfallet någonsin där oljehandlare nu betalar för att bli av med överskottsolja på grund av minskad efterfrågan under coronakrisen.

Mellan fredagen och måndagen gick WTI-oljan med sista handelsdag på måndagen från 18:27 dollar fatet till – 37:63 dollar. Även Junikontraktet backade med 18 procent och Brent-oljan föll med 7,6 procent, skriver Privata affärer. Fulla oljelager till följd av den minskade efterfrågan under coronakrisen ska vara orsaken till utvecklingen.

Den amerikanske presidenten Donald Trump har mot bakgrund av detta gått ut och deklarerat att USA ska fylla på sina ”strategiska oljereserver” för att få bort överskottsolja från marknaden som annars är svår att hitta lagringsplatser till. Kongressen har tidigare vägrat att finansiera uppköp av olja när idén först presenterades för några veckor sedan.

Vi fyller våra nationella oljereserver, de strategiska reserverna, vi tittar på att lägga så mycket som 75 miljoner fat i reserverna. Vi kommer antingen att be om tillåtelse att köpa det, eller lagra det, men på ett eller annat sätt så kommer det att bli fullt”, konstaterade presidenten.

DNB Markets oljeanalytiker Helge André menar att det handlar om en extremt stressad marknad och prisraset vid sidan av överskott på grund av coronakrisen kan härledas till flera olika faktorer, och nämner bland annat att oljeterminen för maj löpte ut under måndagen och att inga köpare är i behov av olja så snabbt.


Fakta: WTI-olja

Totalt handlas över 160 typer av olja på marknaden runt om i världen, med olika egenskaper, kvalité och pris. WTI-olja eller Brent-olja är två av de mest omsatta oljesorterna i världen och det är ofta dessa som åsyftas när oljepriset kommer på tal.

WTI-oljan är olja från Nordamerika medan Brent-olja kommer ifrån Nordsjön. På grund av de geografiska skillnaderna är WTI som regel mer efterfrågad i USA och Brent mer efterfrågad i Europa.

Källa: Tradevenue.se

 Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.