Statliga mediestödet

Hilda Wall Gullstrand gav barntidning två miljoner i redaktionsstöd

publicerad 15 januari 2021
SvD Junior Hilda Wall Gullstrand
SvD Juniors propaganda som riktar sig till minderåriga barn klassas nu som allsidig kvalitetsjournalistik av Myndigheten för press, radio och tv. Hilda Wall Gullstrand gav dem två miljoner i redaktionsstöd.

Skandalerna med den inhyrda personalen på Myndigheten för press, radio och tv (MPRT) blir nu fler. När MPRT i december delade ut 500 miljoner i redaktionsstöd godkände handläggaren Hilda Wall Gullstrand felaktigt SvD Junior för två miljoner i form av redaktionsstöd. Detta trots att stöden enbart kan delas ut till allmänna nyhetstidningar som uppfyller stränga kvalitetskrav och uppvisar allsidighet i sin förmedling.

I ett nummer som ligger på SvD:s hemsida återfinns knappt några nyheter alls när tidningen inte växlar mellan Trumphat och hyllningsreportage för Greta Thunberg.

Det kan istället framstå som att MPRT ser det som sitt jobb att utbilda svenska barn i politik. I SvD Junior:s eget gratisexemplar finns uppskattningsvis två sidor med “nyheter”. På förstasidan framgår att två av “juniorreportrarna” är endast elva år gamla. Detta trots att barn inte får användas i krävande arbete förrän de är 16 år gamla enligt lag.
Hemsidan bekräftar att det inte är en allmän nyhetstidning

På hemsidan för SvD Junior framgår direkt att de inte förmedlar nyheter. Istället producerar de lättlästa reportage för minderåriga vilket enligt regelverket inte skall kunna anses att vara allmän nyhetsförmedling.

De senaste åtta “artiklarna” har titlar som:

  • 27 klasskamrater – 15 olika språk
  • Syskonen tillverkar sina klappar själva
  • Tv följer Jacks uppväxt – i 15 år
  • Så firar ni jul coronasäkert
  • Häng med på skattjakt – med gps
  • Han drivs av kärleken till naturen
  • Julkalendern – en mirakulös tidsresa
  • Alla vuxna är inte snälla

 

Inga av dessa artiklar rör nyhetsförmedling, men trots detta har alltså handläggaren Wall Gullstrand kommit fram till raka motsatsen. Enhetschefen för MPRT, Georg Lagerberg har efter tre arbetsdagar inte inkommit med en förklaring.


 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!