Hemarbete ger sämre kommunikation

Coronapolitikens skadeverkningar

publicerad 15 september 2021
- av Sofie Persson
Anställda jobbar fler timmar vid hemarbete än på arbetsplatsen.

Distansarbete medför sämre kommunikation, visar en ny studie. Forskare uppmanar företag att se över sin policy.

I och med coronapolitiken har många varit tvungna att börja arbeta hemifrån och idag är hemarbete en vanlig företeelse världen över. Det har funnits blandade meningar om detta, men frågan är hur arbetsplatsen egentligen påverkar arbetet.

Nu påvisar en ny studie att kommunikationen faktiskt blir sämre av distansarbete. Studien, som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Nature Human Behaviour, har samlat anonym data från 61 anställda mellan december 2019 och juni 2020.

De fann bland annat att anställda blir ungefär 25 procent mindre benägna att kommunicera med varandra mellan olika avdelningar. En minskning av samarbeten mellan avdelningar fanns också i övrigt.

Chatt, mejl och sms har också använts mer än videosamtal och telefonsamtal. Detta tror forskare, baserat på tidigare studier, bidrar till att anställda får svårare att uttrycka sig och även bearbeta andras information. Antalet korta möten har ökat, samtidigt som den totala mängden möten minskat. Anställda jobbar även fler timmar vid hemarbete än på arbetsplatsen.

Forskarna menar sammantaget att distansarbete kan förvärra flera problem på en arbetsplats, speciellt inom produktion och innovation. I Sverige är Folkhälsomyndighetens rekommendation fortfarande att arbeta hemifrån i största möjliga mån.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.