Vid årsskiftet trädde många nya lagar och regler i kraft, bland annat är nu biobesök dyrare och cykelreparationer billigare.
Under 2017 kommer sannolikt biobesök att bli dyrare då momsen på biobiljetter höjts från 6 till 25 procent. Framför allt mindre biografer runt om i landet har aviserat om att momshöjningen tvingar dem att höja biljettpriset.
Detta drabbar i högre grad mindre biografer och landsbygdsbiografer. Höjer biografinnehavarna inte biljettpriserna kan bli svårt ekonomiskt för de små aktörerna att fortsatta bedriva sin verksamhet.
Samtidigt sänktes momsen på reparationer av bland annat kläder, cyklar, skor, lädervaror och hushållslinne från 25 till 12 procent. Detta har beskrivits som en hjärtefråga för Miljöpartiet, som ett led i att ta hand om jordens resurser på ett bättre sätt.
En annan nyhet är att reparationer av vitvaror ger rätt till avdrag för hushållsnära tjänster för del av arbetskostnaden inom rut. En svårighet är dock att tjänsten måste utföras i hemmet.
Inkomst och bidrag
Skiktgränserna för att börja betala statlig inkomstskatt begränsas. 2017 och 2018 görs uppräkning med inflationen plus en procentenhet, till skillnad från tidigare års två procentenheter. Tjänar du över 36 900 kronor per månad får du en skattehöjning på 860 kronor per år.
För ensamstående föräldrar höjs inkomstgränserna för bostadsbidraget till barnfamiljer från 117 000 kronor per år till 127 000, och för gifta från 58 500 kronor till 63 500. Flerbarnstillägget för familjer med fler än tre barn höjs också.
Andra nya regler
Ytterligare exempel på regler och lagar som träder i kraft 2017:
Skatten på alkohol höjs. Det innebär att en flaska vin kommer att kosta drygt en krona mer och en ölflaska blir 25 öre dyrare.
Avgiftsfri tandvård för unga förlängs några år, i flera steg, för dem födda 1996 och senare.
Preventivmedel som omfattas av läkemedelsförmånen blir avgiftsfria för alla under 21.
Avgiftsfria besök i primärvården för de som är över 85 år.
Större skydd för visselblåsare.
Om man upptäcker farliga insekter, svampar eller virus som kan misstänkas att skada växter blir man skyldiga att anmäla detta till myndigheterna.
Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet