Handlade med bitcoin – blev avstängd från banken

publicerad 12 maj 2021
- av Sofie Persson
avstängd

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Lasse blev avstängd från flera banker efter att ha handlat med bitcoin. Som en följd måste han nu betala med kontanter och kan inte längre betala räkningar.

Lasse Fagerborg är 30 år och bosatt i Stockholm. För några år sedan började han att handla med bitcoin och det gick bra för honom, men redan efter ett par månader började han få problem med sin bank. Banken bestämde sig för att stänga ner hans konto, berättar han för nyhetssajten Trijo News.

Han kontaktade då en annan bank som sa ja till att låta honom öppna ett konto hos dem, men när Lasse sedan förklarade att han skulle handla med bitcoin ändrade banken sig och sa nej. Efter det upprepades samma sak varje gång han skulle starta ett nytt konto hos en bank: Lasse har varit uppriktig mot banken, har fått starta ett konto, sedan stängdes kontot ner.

Man får ett brev från till exempel SEB, och där står det att med anledning av risk för finansiering till terrorism och penningtvätt, stänger vi ner ditt konto, berättar han.

När han sedan ringt bankerna förklarar de för honom att den verkliga anledningen är att “de inte stödjer bitcoin”. Banker får säga nej till att låta någon öppna ett konto om de misstänker terrorism och penningtvätt, men inte annars.

Lasses liv har försvårats av förklarliga skäl eftersom han nu inte får ha något bankkonto.

Jag kan inte betala på ställen som inte tar kontanter. Jag kan inte betala räkningar. Bankerna skjuter ut en från samhället, man får inte göra vad man vill med sina egna pengar. Jag känner mig fängslad, säger han.

Han vet inte vad hans nästa plan är, men han funderar på att JO-anmäla bankerna. Efter det har han inte särskilt många alternativ kvar.

Jag funderar på att flytta utomlands, säger han.

 

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!