Fria Tiders bankkonto stängs ned av Swedbank

Hotet från bankerna

publicerad 29 december 2020
- av Markus Andersson

Webbtidningen Fria Tider och dess chefredaktör Widar Nord har fått sina bankkonton nedstängda. Tidningens bankkonto fanns hos Swedbank i Estland som stängde ned kontot med hänvisning till att de inte kunde ”uppnå kundkännedom”.

Den 29 september 2020 utkom Stockholms tingsrätt och rådmannen Anna Flodin med ett beslut om att Swedbank gjort rätt när banken, först låste Fria Tiders ägares konto för utlandsbetalningar, och sedan sade upp det. Dagen efter beslutet stängde banken slutgiftigt kontot med hänvisning till att de inte kunnat säkerställa om tidningen utför penningtvätt eller finansierar terrorism.

När Swedbank stängde Fria Tiders bankkonton i Estland skyllde de på att bolagets kunder fanns i Sverige och att det därför inte gick att ”uppnå kundkännedom”. Då mejlade tidningens chefredaktör, Widar Nord, Swedbanks svenska huvudkontor och krävde att de skulle öppna ett konto där istället, men strax efter detta stängdes istället hans privatkonto.

Den 17 september 2020 stämde därför Widar Nord Swedbank vid Stockholms tingsrätt och yrkade att Tingsrätten förbjuder att Swedbank stänger Fria Tiders bankkonton. I sin stämningsansökan skriver Nords advokat Carl Ridderstråle att betaltjänstlagen ger alla privatpersoner i EU rätt till ett bankkonto, om det inte strider mot penningtvättslagen.

Widar Nord har bedömts vara en person med ”mycket hög risk” eftersom han bor på Malta och på grund av att Fria Tider drivs av ett estländskt bolag. Enligt Nords försvarsadvokat innebär detta att han jämställs med yrkeskriminella och misstänkta terrorister. Banken menar också att deras ”dåliga kundkännedom” skulle kunna innebära ”mycket betydande sanktioner”.

Enligt Fria Tider har de haft företagskonto med Swedbank i Estland mellan 2014-2020 och privatkonto med Swedbank i Sverige mellan 1999-2020. Banken har alltså haft en kundrelation som sträcker sig över 26 år i två länder.

Swedbank har utsett elva bankjurister i ärendet och anställt advokaterna Björn Wendleby och Anders Malm, båda partners med Harvest Advokatbyrå, som anfört att banken ”inte kan förstå verksamheten”.

Advokaterna beklagar sig över att tidningen har prenumeranter som är privatpersoner i inlagorna och skriver att ”företagets intäkter uppgavs komma från insättningar av privatpersoner”.

Fria Tider kommer att överklaga tingsrättens beslut. För vidare läsning i ärendet läs NewsVoice artikel om nedstängningen.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.