Han blir Trumps nye Fed-chef

publicerad 3 november 2017

Jerome ”Jay” Powell nominerades av president Donald Trump under torsdagen till att bli ny centralbankschef för The Federal Reserve System.

Powell har en bakgrund inom det amerikanska finansdepartementet och valdes in till The Federal Reserves styrelse av president Barack Obama 2012. Innan Powell kan bli centralbankschef måste senaten rösta om saken.

– Han är stark, han är hängiven och han är smart. Om han bekräftas av senaten kommer Jay att använda alla sina förmågor och erfarenheter för att leda vårt lands självständiga centralbank, sade Trump under en presskonferens vid Vita huset på torsdagen.

Jerome Powell blir den förste icke-judiska Fed-chefen sedan Paul Volcker, som styrde The Federal Reserve åren 1979-1987. Han efterträder Janet Yellen, som utnämndes till Fed-chef av Barack Obama så sent som 2013.

Powell beskrivs som närmast identisk Janet Yellen när det kommer till penningpolitik. Den enda skillnaden sägs vara att Powell, som är republikan, lägger mer fokus på snabb tillväxt, någonting som han delar med president Trump.

Janet Yellens mandat som centralbankschef går ut den 3 februari nästa år. Hon har mandat att sitta i The Feds styrelse fram till 2024.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!