Grönt ljus för digital rubel i Ryssland

publicerad 26 juli 2023
- av Redaktionen
Ryska centralbankens högkvarter i Moskva.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Rysslands president Vladimir Putin undertecknade nyligen en lag som ger landets centralbank rätt att ge ut en egen digital valuta. Den digitala rubeln kommer att kunna användas för vanliga betalningar, men dess konton hanteras alltså av centralbanken själv snarare än av privata aktörer.

Vladimir Putin har undertecknat en ny lag som öppnar för lanseringen av en digital rubel, Rysslands motsvarighet till en centralbanksutgiven digital valuta (CBDC). Lagen ger landets centralbank, CBR, rätten att utfärda en egen digital valuta.

Den digitala rubeln, som diskuterats länge inom CBR:s väggar, kommer att användas för betalningar tillsammans med andra metoder, enligt de nya civilrättsliga lagändringarna. Den nya lagen gick igenom sin tredje och sista granskning den 11 juli och har sedan dess väntat på presidentens underskrift.

CBR har arbetat med det digitala rubelprojektet sedan 2020, då banken publicerade sin första analytiska rapport i ämnet. Sedan dess har rapporten uppdaterats med feedback från relevanta tillsynsmyndigheter, ryska banker och andra finansiella marknadsaktörer. I februari 2022 påbörjades ett pilotprojekt i samarbete med ett antal ryska banker.

Det är rimligt att anta att den digitala rubeln från ryskt håll kommer att ses som ett verktyg för att kringå de omtalade sanktioner som USA och Europa infört mot landet. Det talas även om att systemet kommer att möjliggöra bättre kontroll över hur pengar spenderas av den ryska regeringen inom olika sociala projekt.

Införandet av digital centralbanksvaluta, som är på gång världen över, är ett kontroversiellt och omdiskuterat ämne. Den som är intresserad av djupare analys hänvisas till en av Nya Dagbladets tidigare publicerade artiklar i ämnet.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!