George Soros miljardblankade Deutsche Bank

publicerad 30 september 2016
Den judisk-ungerske valutaspekulanten George Soros

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


George Soros hedgefond och Londonbaserade hedgefonden Marshall Wace satsade miljardbelopp mot Deutsche Bank på att aktiekursen för stora långivare skulle falla ytterligare.

Båda satsningarna gjordes kort efter att det framkom att Storbritannien kommer att lämna EU. De båda hedgefonderna rapporterade då in blankningspositioner strax över rapporteringspliktsnivån på 0,5 procent av kapitalet, eller investeringsnivåer precis under 1 miljard kronor, rapporterar Dagens Industri.

När marknaden stängde så hade Deutsche Banks aktier förlorat omkring 20 procent av sitt värde, även om kursen kort där efter återhämtade sig något.

Sedan det blev klart att det blir ett utträde ur EU för Storbritannien så har bankerna varit de största förlorarna, värst har det dock varit för just Deutsche bank som tvingats brottas med problem och fortfarande försöker återhämta sig efter den senaste finanskrisen. 2015 gick man exempelvis med förluster på 7,5 miljarder dollar.

Man har satsat aktivt på att minska kostnader och personalstyrkan och mellan 2015 och 2016 så sjönk aktiekursen med hela 60 procent, vilket gjorde den till en av de lägst värderade internationella bankerna i världen. Analytiker på Goldman Sachs befarar att bankerna kommer att förlora 32 miljarder euro på Brexit fram till 2018, enligt Bloomberg.

George Soros har tidigare tjänar enorma summor pengar på valutaspekulation, 1992 satsade han mot det brittiska pundet och beräknas ha tjänat mer än en miljard dollar på detta.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!