Gates, Soros och Rockefeller startar gemensam bidragsfond

publicerad 20 oktober 2022
- av Redaktionen
George Soros, Rajiv Shah (ordf. Rockefeller foundation) och Bill Gates.

The Bill & Melinda Gates Foundation, Open Society Foundations och The Rockefeller Foundation lanserar nu en gemensam bidragsfond i syfte att få multilaterala utvecklingsbanker att utöka sin låneverksamhet i låg- och medelinkomstländer.

Det nya initiativet beskrivs som filantropiskt och går under namnet ”Multilateral Development Bank Challenge Fund”. Det uttalade syftet är att hjälpa multilaterala utvecklingsbanker att ”utöka sin kapacitet” och ”skala upp utlåningen”.

Initiativet lanseras samtidigt som Världsbanken och Internationella Valutafonden (IMF) uppmanar utvecklingsbankerna att göra mer för att hjälpa fattiga länder igenom den pågående ekonomiska krisen.

USA:s finansminister Janet Yellen har också nyligen deklarerat att de multilaterala utvecklingsbankerna bör ”utvecklas” och göra mer för att stödja olika globala och regionala initiativ.

Globalisternas stiftelser går initialt in med 5,25 miljoner dollar i bidragsfonden och de förväntas utfärda en begäran om förslag för att hjälpa bankerna med tekniskt stöd, finansiering av driften och policyanalyser innan årets slut.

Mike Muldoon, personalchef på The Rockefeller Foundation, säger att målet med fonden är att ”pressa” bankerna att göra mer i fattiga länder och att de ”skulle potentiellt kunna frigöra hundratals miljarder dollar i ny utlåning om de tog en kalkylerad ny risk”.

– Drivkraften bakom är verkligen att göra vad filantropi kan göra bäst, vilket är att använda vår samlade kraft, vår flexibla finansiering och vår förmåga att sätta press för att säga att det finns ett stort antal rekommendationer här … och i praktiken ta bort alla hinder för att få några av dessa rekommendationer att genomföras.

– Det är nu dags för en mycket mer ambitiös och kreativ finansiering från Världsbanken och hela MDB-systemet för att stödja global ekonomisk motståndskraft inför förvärrade hälso-, mat-, bränsle- och klimatkriser, hävdar Mike Muldoon vidare.

Kalpana Kochaar, från The Bill & Melinda Gates Foundation, menar att multilaterala utvecklingsbanker ”spelar en kritisk roll i det finansiella systemet för global utveckling” – bland annat för att bygga klimattåliga jordbruk och ”främja jämställdheten”.


En multilateral utvecklingsbank är en internationell finansiell institution som kontrolleras av två eller fler länder i syfte att uppmuntra till ekonomisk utveckling och tillväxt i fattigare länder.

Bankerna består av medlemsländer från utvecklade nationer och utvecklingsländer och erbjuder lån och bidrag till medlemsländerna för att finansiera projekt som påstås stödja social och långsiktig ekonomisk utveckling, exempelvis byggandet av nya vägar eller tillhandahållandet av rent vatten.

De första multilaterala utvecklingsbankerna startades efter andra världskriget i syfte att stabilisera det globala finansiella systemet och bygga upp krigshärjade och sönderbombade länder. Bankerna har också fått skarp kritik för att vara USA-styrda, sakna transparens och för att flytta runt kapital istället för att uppnå verkliga resultat.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.