Franska nyhetstidningar ska få betalt av Google

publicerad 28 januari 2021
- av Sofie Persson
Google delar motvilligt med sig av annonsintäkterna.

Franska myndigheter har sedan flera år tillbaka krävt att Google ska dela med sig av annonsintäkterna. Nu har ett avtal bildats mellan parterna.

Sedan några år tillbaka har de franska myndigheterna krävt att Google ska dela med sig av intäkterna från annonser med länkade nyheter. Detta har Google inte hållit med om och satt sig hårt emot fram tills nu, rapporterar Reuters.

Google skriver att de tecknat ett avtal med Alliance de la presse d’information générale (APIG), vilket innebär att till exempel nyhetstidningarna Le Monde och Le Figaro ska få ersättning för länkade artiklar. Enligt överenskommelsen blir det även möjligt att ta del av vissa artiklar via tjänsten Google Nyheter.

Det här avtalet öppnar upp nya perspektiv för våra partners och vi är glada att kunna bidra till deras utveckling i den digitala tidsåldern och stödja journalistiken, säger Sébastien Missoffe från Google.

Nästa förhandling kommer att ske med de franska tidskrifterna och nyhetsbyrån Agence France Press (AFP).Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!