Ekonomi

Franska nyhetstidningar ska få betalt av Google

Google delar motvilligt med sig av annonsintäkterna.

Franska myndigheter har sedan flera år tillbaka krävt att Google ska dela med sig av annonsintäkterna. Nu har ett avtal bildats mellan parterna.

Sedan några år tillbaka har de franska myndigheterna krävt att Google ska dela med sig av intäkterna från annonser med länkade nyheter. Detta har Google inte hållit med om och satt sig hårt emot fram tills nu, rapporterar Reuters.
Google skriver att de tecknat ett avtal med Alliance de la presse d’information générale (APIG), vilket innebär att till exempel nyhetstidningarna Le Monde och Le Figaro ska få ersättning för länkade artiklar. Enligt överenskommelsen blir det även möjligt att ta del av vissa artiklar via tjänsten Google Nyheter.

Det här avtalet öppnar upp nya perspektiv för våra partners och vi är glada att kunna bidra till deras utveckling i den digitala tidsåldern och stödja journalistiken, säger Sébastien Missoffe från Google.

Nästa förhandling kommer att ske med de franska tidskrifterna och nyhetsbyrån Agence France Press (AFP).


Sofie Persson
sofie.persson@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!