Försiktig ökning av SAS-resande

publicerad 9 juni 2023
- av Sofie Persson

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Flygbolaget SAS uppger att man ökade antalet resenärer med 19 procent jämfört med samma period under 2022.

Under 2023 rapporterar flygbolaget SAS att man sett en ökning av resenärer på 19 procent jämfört med samma period förra året – sammanlagt 2,2 miljoner, skriver man i ett pressmeddelande.

Vi är glada att se att efterfrågan på resor fortsätter att öka, säger Anko van der Werff, vd och koncernchef för SAS. Vi har ökat vår kapacitet för att möta den ökade efterfrågan inför sommarsäsongen, menar hon vidare.

Van der Werff uppger att man ha haft en del kapacitetsproblematik “kopplade till flygledningen i Köpenhamn” under de senaste månaderna, som man inte ser på med blida ögon.

Vi kommer att begära ersättning för de kostnader som störningarna har orsakat, säger hon.

Noteras bör i sammanhanget att jämförelsen mellan 2022 och 2023 är något trubbig, då de första månaderna av 2022 fortfarande var kraftigt präglade av coronapolitikens hårda restriktioner. Exempelvis flygplatsbolaget Swedavias trafikstatistik för februari räknade 2 miljoner resenärer till och från de tio flygplatser man driver, en ökning med upp mot 80 procent jämfört med februari 2022.

SAS (Scandinavian Airlines) har traditionellt varit ett så kallat flaggbolag för de skandinaviska länderna med en hög grad av ägande av svenska, norska och danska staten. I nuläget är största aktieägare svenska staten (21,8 %) och danska staten (21,8 %).

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!