Flygbolag sparkar gravida

Hård kritik riktas mot Qatar Airways efter att det framkommit att flygbolaget har rätt att sparka anställda som blir gravida och kvinnlig personal måste dessutom ha tillstånd för att gifta sig.

publicerad 26 september 2013

Att hemlighålla en graviditet ska även ses som ett avtalsbrott.

– Vi har berättelser från anställda som bekräftar att Qatar Airways är ett av de värsta flygbolagen i historien. Kvinnor är i riskzonen att bli förföljda, säger fackorganisationen ITF:s generalsekreterare Sharan Burrow till Al Arabiya

Arbetsgivaren (i det här fallet Qatar Airways) har rätt att säga upp anställningsavtalet från och med dagen för anmälan av graviditeten, skriver flygbolaget på sin hemsida.

– Det är en fruktansvärd kultur av att förneka anställdas rättigheter och uppvisar en inhuman syn på lagarbete i en bransch som bygger på människors förtroende för varandra, säger Sharan Burrow.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.