Fler söker billiga recept när matpriserna ökar

publicerad 25 januari 2023
- av Sofie Persson

En vanlig matkasse har ökat med 20 procent i pris jämfört med förra året och många basvaror betydligt mer än så, visar en ny undersökning från Pensionärernas riksorganisation (PRO). Samtidigt ökar också sökningar efter billiga recept på nätet, där bland annat matjätten Arla sett en ökning på 400 procent.

Den årliga prisundersökningen från PRO har granskat 36 olika varor man vanligen har i matkassen. Undersökningen gjordes i 640 butiker i landet och består av butikshandling, beställning av mat på nätet för upphämtning samt hemleverans av matvaror. Omkring 1000 PRO-medlemmar medverkade för att genomföra undersökningen.

Det framkom att matkassen generellt blivit 20 procent dyrare jämfört med förra året. Sett till regioner var det billigast att handla i Skaraborg där genomsnittspriset låg på 1078 kronor och högst i Västerbotten med 1150 kronor.

De varor som ökat mest i pris sedan förra året är rapsolja med 45 procent, Bregott med 42 procent samt kaffe med 34 procent. Även standardmjölk och filmjölk har ökat med 33 procent sedan förra året.

Den absolut billigaste matkassen i undersökningen kostade 933 kronor och den dyraste 1259 kronor, en prisskillnad på 35 procent.

Samtidigt vittnar också företaget Arla om att fler söker efter billiga recept än tidigare, rapporterar magasinet Butikstrender. Dagligen har man omkring 200 000 besökare på sina receptsidor på nätet och sökningarna efter billiga recept har ökat med 400 procent jämfört med förra året.

Den kraftiga ökningen av sökningar efter billiga recept på vår hemsida är en tydlig indikation på att svenskarnas matvanor förändrats, säger Tony Fredriksson, innehållschef Arla.se.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!