Fler landsbygdsbutiker riskerar att stänga

Förstörelsen av europeiska ekonomin

publicerad 1 mars 2023
- av Sofie Persson
Optimistens lanthandel i Gustavsfors.

Tillväxtverket bedömer att flera landsbygdsbutiker riskerar att stängas och att det kommer att finnas ett fortsatt ökat behov framöver av det så kallade särskilda driftstödet.

En ledande faktor bakom utvecklingen är att de allmänna prisökningar som drivits på av ökade energipriser gör att fler tvingas vända sig till större och mindre dyra affärer för att klara privatekonomin.

Landsbygdsbutiker är en service som, förutom att fungera som matbutik, även tillhandahåller tjänster som portombud, apotek och annat till personer som bor längre bort från städer. Allt fler butiker i landet får det dock allt tuffare att klara sig, rapporterar Jordbruksaktuellt.

Den stigande inflationen pressar många kunders privatekonomi vilket gör att de tvingas vända sig till större affärer när de handlar och elpriserna har inte förbättrat situationen.

Under pandemin såg många värdet av att ha service nära. Nu är situationen förändrad och landsbygdsbutiker i hela landet signalerar att de har det riktigt svårt, säger Liv Edström, handläggare för servicefrågor på Tillväxtverket i ett pressmeddelande.

Flera av de mest sårbara butikerna har redan fått det så kallade särskilda driftstödet, men Tillväxtverket bedömer att flera landsbygdsbutiker nu riskerar att stänga utan detta stöd och menar att behovet kommer att fortsätta vara stort framöver.


Stöd kriget mot bankerna – bidra till stämningen mot Länsförsäkringar


124 440 kronor av 150 000 kronor insamlade! Läs mer här eller swisha direkt till: 123 611 30 21.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.