Fler handlar begagnat av ekonomiska skäl

publicerad 12 februari 2024
- av Sofie Persson
Den ekonomiska krisen gör att allt fler väljer att leta fynd på begagnatmarknaden.

Mer än en tredjedel svenskar handlade begagnat i december. Samtidigt planerar mer än var fjärde svensk att börja handla mer begagnat av ekonomiska skäl.

Svensk Handels Pre Loved-indikator är en ny månatlig kartläggning av konsumenters begagnatkonsumtion. Där följer man den totala utvecklingen inom mode-kategorin och mäter hur mycket omsättning handeln haft under den tidigare månaden, samt hur många som handlat begagnat.

Under december handlade tre av tio begagnade varor, där mode var den största kategorin. Vidare omsatte den totala modehandeln inom begagnade produkter 347 miljoner kronor.

Vi kan absolut konstatera att begagnathandeln cementerat sig som en naturlig del av den svenska handeln. Begagnathandeln har gått från skam till glam, säger Sofia Larsen, vd på Svensk Handel i ett pressmeddelande.

Anledningen, tror man är en kombination av kunders förväntningar på hållbar konsumtion samt en ökad medvetenhet hos företagen.

I en ny undersökning gjord av Kantor Sifo på uppdrag av Blocket svarade mer än var fjärde svensk att man planerar att köpa mer begagnat av ekonomiska skäl. Samtidigt uppgav 23 procent att man planerar att sälja mer begagnat.

Vi ser att intresset för att köpa och sälja second hand ökar hela tiden. Dels blir folk allt mer miljömedvetna och vill göra mer hållbara val. Men den ekonomiska situationen spelar såklart också in, säger Ebba Rosencrantz, pressansvarig på Blocket, till skattefinansierade SVT.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!