Finland lanserar effektfullt minnesmynt

publicerad 25 april 2017

I och med att det i år är 100 år sedan Finland deklarerades som en självständig nation kommer det finska myntverket att pryda baksidan av ett minnesmynt med ett speciellt motiv.

Euromyntets baksida är ett motiv av ett fotografi som föreställer fängslade kommunister under det finska inbördeskriget, i vilket Finland lyckades bryta sig loss från Sovjetunionen och bli en självständig nation. Myntet pryds också av texten kansalaissota (inbördeskrig) och årtalen 1917 och 1939 – en referens till årtalen då inbördeskriget och finska vinterkriget inleddes.

Det finska myntverket menar att motivet är en hyllning till Finland och att nationen är ”ett folk ”. Men Finlands finansminister Petteri Orpo menar att myntets motiv är provocerande och smaklöst, rapporterar Yle.

– Jag tycker det är ett helt smaklöst foto. Jag förstår inte hur det passar in andan av det finska 100-årsjubileumet. Jag hoppas att man drar tillbaka mynten, sade Orpo i det finska parlamentet.

Det är oklart om det finska myntverket, Suomen Rahapaja, kommer att vika sig för kritiken och ändra motivet. Enligt Yle ska har man varit ”oförstående ” till den kritik som finansminister Petteri Orpo riktat mot myntets motiv.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.