FIFA släpper en ”Islam-guide” för fotbolls-VM 2018

publicerad 13 juni 2018

Det är inte mindre än sju muslimdominerade landslag som har fått en plats i VM 2018 i fotboll. Detta innebär att det kommer finnas många muslimska supportrar som åker till Ryssland för att följa sitt lag.

Tidigare i år så hade FIFA planer för att släppa en guide för alla muslimer som ska ta sig till Ryssland.

I guiden är det planerat att läsaren ska hitta information om vart man kan hitta moskéer, restauranger som visar hänsyn till halal, samt bönerum.

VM 2018 ligger tätt inpå Ramadan
Den sista dagen för Ramadan är samma dag som premiärmatchen mellan Ryssland – Saudiarabien. Detta innebär kanske att många muslimer kommer vänta längre än supportrar från andra länder innan de ansluter till folkfesten i Ryssland. En stor del av dessa fans har dock valt att följa mästerskapet via VM-streams & via TV-tablå, vilket man även verkar göra i Sverige.

Att VM ligger väldigt nära Ramadan bör däremot inte påverka den publiksiffra, samt stöd som muslimska fotbollsfans förväntas komma med.

För de muslimer som kommer finnas i Ryssland finns det nu skräddarsydda guider, skapade av muslimska resesidor, men även från FIFAs fotbollsförbund.

I dessa guider kommer det som tidigare nämnt finnas en rad tips för vart muslimer rekommenderas att bo någonstans, vart de ska äta, och vart de kan besöka moskéer.

Ryssland är ett land som redan består av en stor del muslimer. Därför har de redan en kultur som muslimer kan knyta sig enkelt till.

I guiden tar man upp alla städer som landslagen spelar i. Därefter så kommer man med information som passar sig utmärkt för de troende muslimer som är på plats. Du kan själv läsa om allt bland FIFAs guider för fans under VM.

Polis varnar för IS-attacker
Enligt flera utländska medier så finns ett hot mot fotbolls-VM 2018 från just IS. En gruppering som lyckats med att sätta skräck i en stor utbredning.

Säkerhetsexperter, och människor som daglig jobbar med säkerheten under VM säger att de absolut inte utesluter några terroristattacker under VM 2018.

”In the last past years, there have been numerous successful terror attacks in Russia. So the IS has the capacity to launch attacks during the World Cup”.

Det säger Brian Glyn Williams & Robert Troy Souza som arbetar som säkerhetschefer.

Det är långt ifrån en hemlighet att IS vill ha stor uppmärksamhet runt om i världen gällande deras attacker. Därför är inte VM 2018 i Ryssland ett helt otänkbart mål för de som fortfarande stödjer IS i deras kamp.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.