Ekonomi

The Fed höjer styrräntan

Federal Reserves ordförande, centralbankschefen Janet Yellen

USA:s centralbankschef Janet Yellen meddelade vid sin sista presskonferens på onsdagen att Federal Reserve avser att höja styrräntan till 1,5 procent.

Den nuvarande styrräntan höjs med 0,25 procentenheter till 1,5 procent. Samtidigt tror centralbanken att BNP-tillväxten kommer öka från 2,1 procent till 2,5 procent. Inom börsmarknaden tror man att tillväxten kan nå över 3,0 procent om president Donald Trump får igenom sin skattereform.
I ett uttalande meddelar man att jobbmarknaden “kommer fortsätta att vara stark”, vilket är ett mer positivt besked än det man gav i oktober-november då man menade att jobbmarknaden “kommer stärkas något framöver”.

Federal Reserve spår att inflationstakten kommer öka knappt under 2018, från 1,6 procent till 1,7 procent. Inflationsmålet på 2,0 procent väntas inte nås förrän 2019, rapporterar CNBC.

Janet Yellens presskonferens på onsdagen var den sista som hon genomför som USA:s centralbankschef. Hon tillträdde på posten 2013 och väntas avgå nästa år för att ersättas av president, Jerome Powell som president Donald Trump nominerat till posten och som nyligen godkändes av senaten.

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!