EU stämmer de tre stora kreditvärderingsinstituten

publicerad 9 december 2013

Moody’s, Fitch och Standard & Poor’s (S&P) är världens tre största och mest respektabla kreditvärderingsinstitut. Nu stäms trion av Europeiska värdepappers- och marknadsmyndigheten ESMA.

ESMA menar att de problem som man upptäckte när kreditvärderingsinstituten undersöktes är så allvarliga att man nu hotar med att bötfälla eller avregistrera de tre instituten, rapporterar Financial Times.

De stora kreditvärderingsinstituten har sedan tidigare anklagats av bland annat EU för att ha ”eldat på finanskrisen” genom att nedgradera kreditbetygen för flera av EU:s kärnstater. De påstått felaktiga kreditbedömningarna har haft en negativ inverkan på euron och EU.

Men kreditvärderingsinstituten slår ifrån sig av ESMA:s kritik och menar att man följer EU:s regelverk.

– Vi åtar oss att ha högsta standarden i våra betygsbedömningar och att ständigt förbättra våra analyser, säger en talesperson för Standard & Poor’s till CNBC.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.