EU ska försöka avslöja identiteten på Bitcoinanvändare

publicerad 8 december 2017
- av Alexander Almqvist

Användare av Bitcoin ska inte få åtnjuta anonymitet, anser flera EU-länder som nu planerar att försöka offentliggöra Bitcoinanvändarnas identiteter.

Den så kallade kryptovalutan Bitcoin blir allt mer populärare när allt fler människor använder Bitcoin för att kunna handla utan något inflytande från staten.

Nu vill flera EU-länder att Bitcoins adelsmärke, anonymiteten, ska upphöra. Detta ska bland annat ske genom att tvinga plattformar som tar emot Bitcoin att uppge Bitcoinanvändarnas identitet till myndigheterna, skriver The Guardian.


Annonser:


I Storbritannien arbetar finansdepartementet för att få igenom en lag som är ämnad att förhindra penningtvätt, skatteflykt och terrorfinansiering genom Bitcoin och andra kryptovalutor.

Vi arbetar på att ta itu med oron över användningen av kryptovalutor genom att förhandla med med valutaväxlingsplattformar”, heter det i ett uttalande från det brittiska finansdepartementet.

Sveriges regering har inte motsatt sig de nya reglerna, som innebär att alla EU:s medlemsländer tvingas införa reglerna i sina nationella lagstiftningar, meddelar Erik Lenntorp vid regeringskansliet i ett mejl till Nya Dagbladet.

De nya reglerna för Bitcoinplattformarna väntas vara färdiga senast nästa år.

Det går fortfarande att donera anonymt till Nya Dagbladets verksamhet via Bitcoin.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.