EU satsar miljarder på kretstillverkning

publicerad 24 april 2023
- av Sofie Persson
Medlemsländerna vill ta hem kretstillverkningen till EU.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Nu har EU-länderna kommit överens om att investera 487 miljarder kronor på att stärka sin kretstillverkning. Den nya uppgörelsen kommer att ge EU en “marknadsledande position”, enligt Ebba Busch (KD).

Sedan 2020 har det varit en oförutsedd brist på kretstillverkning globalt där man påverkats av coronakrisen. Det har varit svårt för tillverkare att återhämta sig och det är bland annat därför EU sedan en tid tillbaka diskuterat en större satsning på industrin.

European Chips Act är en satsning som ska ta tillverkningen tillbaka till EU-ĺänderna och även komma ikapp bland annat USA och Asien inom området. Det svenska ordförandeskapet i ministerrådet skriver att “paketet kommer att lyfta det europeiska ekosystemet” och stärka EU:s konkurrenskraft globalt. Satsningen kommer att handla om 43 miljarder euro, ungefär 487 miljarder kronor, som ska gå till både utveckling och tillverkning.

Investeringen kommer att samordnas från ett antal parter från både offentlig och privat sektor. Målet är också att dubbla marknadsandelen som idag ligger på cirka 10 procent.

Ett snabbt genomförande av dagens uppgörelse kommer att förvandla vår beroendeställning till en marknadsledande position, vår sårbarhet till självbestämmande och våra utgifter till investeringar. Förordningen placerar EU längst fram i kön för de mest avancerade tillverkningsteknikerna, vilka är absolut nödvändiga för den gröna och digitala omställningen, säger Ebba Busch (KD).

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!