Ericsson krävs på en miljard dollar i böter

publicerad 8 december 2019
Hans Vestberg var vd på Ericsson mellan 2016-2018.

Ericsson ska betala en miljard dollar, motsvarande nästan 9,5 miljarder kronor, till USA efter att ha gått med på förlikning rapporterade AFP sent på fredagskvällen.

I flera år har telekombolaget utretts för korruptions- och mutbrott av USA:s justitiedepartement och finansmyndigheten SEC.

– I dag har den svenska telekomjätten Ericsson erkänt årslånga intensiva kampanjer av korruption i fem länder för att förstärka greppet om telekommunikationsmarknaden, säger åklagaren Geoffrey Berman i ett pressmeddelande.

Ericsson har gjort sig skyldigt till korruption i flera länder enligt amerikansk lag. Länder det handlar om är bland annat Kina, Kuwait och Vietnam. Man har använt sig av mutor som har betalats ut i affärssammanhang.

I ett pressmeddelande från september skriver Ericssons att man avsatt tolv miljarder kronor för att täcka kostnaderna från mutbrottsutredningen.

– Vi måste acceptera att bolaget har misslyckats, sa vd Börje Ekholm i pressmeddelandet.

SEC:s utredning av Ericsson har pågått sedan 2013 och justitiedepartementets utredning sedan 2015.

 

Andreas Swedberg/NB Nyhetsbyrån
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.