Ekonomi

Energidrycksföretag stoppas – använder pyramidspel

Publicerad 31 augusti 2015

Verksamheten för det kontroversiella energidrycksbolaget Vemma, som tillverkar energidrycken Verve, har upphört för tillfället. Detta eftersom amerikanska myndigheter bedömt att företaget utnyttjar studenter genom pyramidspel.

Det är den amerikanska myndigheten Federal Trace Commission, FTC, som bedömer Vemmas verksamhet för att vara ett pyramidspel. Dessutom ska Vemma har lurat studenter att gå in med pengar för att sälja deras produkter.

Enligt FTC var Vemma mer intresserade av att tjäna pengar på studenter än på sina produkter, skriver Bloomberg News.

Som Nya Dagbladet tidigare kunnat rapportera om, har Vemmas verksamhet anklagats för att vara ett pyramidspel. Vemma själva har upprepade gånger förnekat anklagelserna om pyramidspel.
Men FTC delar inte Vemmas uppfattning om hur ett pyramidspel fungerar. FTC har stämt Vemma, som nu lägger verksamheten på is.

Pyramidspel är en form av affärsuppgörelse som är ohållbar efter ett visst skede i processen. I Sverige är pyramidspel förbjudna i lotterilagen och kan leda till böter och/eller fängelse om brottet bedöms som grovt.


 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!