Ekonomi

Endast en procent av förrådsinbrotten klaras upp

Enligt statistik från Brottsförebyggande rådet (BRÅ) så klaras bara ett av hundra inbrott i källar- och vindsförråd upp.

Det är mycket sällan som polisen får tag på den som bryter sig in i ett förråd. Endast ett fall av hundra, det vill säga en procent, klaras upp. Detta visar statistik från BRÅ. Trots den låga andelen uppklarade fall tycker polisen att det är viktigt att man anmäler brotten.
– Man kan inte kräva att polisen rycker ut på vartenda förrådsinbrott – det vore orealistiskt med tanke på dagens situation. Men det är ändå viktigt att polisen åtminstone då och då gör insatser för att visa att man tar det här problemet på allvar, säger Sven-Erik Alhem, före detta överåklagaren, numera förbundsordförande i Brottsofferjouren.

Han menar dessutom att polisens arbete vid brottsplatsundersökningar kan hjälpa lösa andra brott.

Polisen medger själva att den här typen av brottsligheten hamnar långt ner på ”prioskalan”.

Det är inte ovanligt att utländska ligor ligger bakom inbrotten.

– Jag träffade ett sådant gäng i Malmö för 7-8 år sedan och det var inga knarkare utan de körde BMW och bar dyra klockor. De här ligorna använder sig helt enkelt av taxeringskalendern och kollar vilka som tjänar bra och var de bor. Man går gärna till egenföretagare och personer som är inom kontantintensiva branscher, frisörer och folk inom restaurangvärlden, berättar Staffan Moberg, jurist på branschorganisationen Svensk försäkring.

Förra året anmäldes 14 880 inbrott i källar- och vindsförråd i hela landet. Lägst risk att drabbas har de som är boendes i Rättvik.

 

Källa: Hem & Hyra

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!