MORGONDAGENS DAGSTIDNING – tisdag 27 februari 2024

tisdag 27 februari 2024

Endast en procent av förrådsinbrotten klaras upp

publicerad 28 augusti 2019

Enligt statistik från Brottsförebyggande rådet (BRÅ) så klaras bara ett av hundra inbrott i källar- och vindsförråd upp.

Det är mycket sällan som polisen får tag på den som bryter sig in i ett förråd. Endast ett fall av hundra, det vill säga en procent, klaras upp. Detta visar statistik från BRÅ. Trots den låga andelen uppklarade fall tycker polisen att det är viktigt att man anmäler brotten.

– Man kan inte kräva att polisen rycker ut på vartenda förrådsinbrott – det vore orealistiskt med tanke på dagens situation. Men det är ändå viktigt att polisen åtminstone då och då gör insatser för att visa att man tar det här problemet på allvar, säger Sven-Erik Alhem, före detta överåklagaren, numera förbundsordförande i Brottsofferjouren.

Han menar dessutom att polisens arbete vid brottsplatsundersökningar kan hjälpa lösa andra brott.

Polisen medger själva att den här typen av brottsligheten hamnar långt ner på ”prioskalan”.

Det är inte ovanligt att utländska ligor ligger bakom inbrotten.

– Jag träffade ett sådant gäng i Malmö för 7-8 år sedan och det var inga knarkare utan de körde BMW och bar dyra klockor. De här ligorna använder sig helt enkelt av taxeringskalendern och kollar vilka som tjänar bra och var de bor. Man går gärna till egenföretagare och personer som är inom kontantintensiva branscher, frisörer och folk inom restaurangvärlden, berättar Staffan Moberg, jurist på branschorganisationen Svensk försäkring.

Förra året anmäldes 14 880 inbrott i källar- och vindsförråd i hela landet. Lägst risk att drabbas har de som är boendes i Rättvik.

 

Källa: Hem & Hyra

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!Mer från förstasidan

Share via
Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.

Send this to a friend